Σε μεγάλους μπελάδες έβαλε η κυβέρνηση τη διοίκηση της ΔΕΗ με το χαράτσι στα ακίνητα, καθώς θα πρέπει να κόψει όχι έναν, αλλά τρεις (!) γόρδιους δεσμούς…
Πρώτα πρέπει να επωμιστεί το βάρος του… φοροεισπράκτορα, κάτι που κάνει μεγάλη ζημιά στη φήμη της…
Στη συνέχεια θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι δεν θα γίνουν λάθη στην έκδοση των λογαριασμών που θα περιλαμβάνουν το τέλος
ακινήτων, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να πείσει τους ίδιους τους εργαζομένους της να συνεργήσουν στο… έγκλημα. Και, τέλος, θα πρέπει να βρει τον τρόπο ώστε να εφαρμόσει τον νόμο σε όσους δεν συμμορφωθούν… προς τας υποδείξεις και κηρύξουν στάση πληρωμών.
Πάει περίπατο
Όλα αυτά δημιουργούν τεράστια προβλήματα σε μία κερδοφόρα επιχείρηση, που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο και την οποία υποτίθεται πως θέλει να… μοσχοπουλήσει η κυβέρνηση! Το μεγάλο θέμα που προκύπτει, ωστόσο, και που κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει αναδείξει, είναι πως με την απόφαση να εισπραχθεί το χαράτσι στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ πάει περίπατο μία από τις (υποτίθεται και πάλι) κορυφαίες αποκρατικοποιήσεις που σχεδίαζε η κυβέρνηση.
Κι αυτό γιατί κανείς ιδιώτης δεν θα θελήσει να εμπλακεί με την είσπραξη των φόρων, τη στιγμή κατά την οποία η ΔΕΗ έχει εντελώς διαφορετικές δραστηριότητες. Οι επενδυτές ενδιαφέρονται για το βασικό έργο της επιχείρησης, που είναι η παραγωγή, η μεταφορά και η διανομή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ το νέο χαράτσι λειτουργεί αποτρεπτικά για τους «μνηστήρες», οι οποίοι θέλουν να αποκτήσουν τη ΔΕΗ απαλλαγμένη από τις… αμαρτίες του παρελθόντος, όσον αφορά στην είσπραξη ποσών υπέρ τρίτων!
Την ίδια στιγμή, οι πελάτες της ΔΕΗ οργανώνουν την αντίστασή τους εναντίον των μέτρων της κυβέρνησης.
Εδώ και μία εβδομάδα τα καταστήματα της ΔΕΗ ανά την επικράτεια έχουν κατακλυστεί από αιτήματα για διακοπή συνδέσεων, ούτως ώστε οι ιδιοκτήτες τους να μη φαίνονται στο πελατολόγιο της Επιχείρησης κι επομένως να μην τους έρθει η… λυπητερή του τέλους…
Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν σε εξοχικές κατοικίες και χώρους που χρησιμοποιούνται ελάχιστα μέσα στον χρόνο. Οι κάτοχοί τους υπολογίζουν ότι με τη διακοπή της σύνδεσης, εκτός από το… κρυφτούλι με το χαράτσι, θα εξοικονομήσουν σημαντικά ποσά, ακόμη και από το πάγιο για τους μήνες που θα μείνει χωρίς ρεύμα το ακίνητο. Σε αρκετές περιπτώσεις, για τις λίγες ημέρες ή τους ελάχιστους μήνες που θα χρησιμοποιείται το συγκεκριμένο ακίνητο, ακόμη και η απόκτηση γεννήτριας μαζί με το κόστος λειτουργίας της μπορεί να αποβεί πιο οικονομική λύση.
«Δεν υπάρχει σάλιο»
Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν όσοι καταναλωτές έχουν βρεθεί σε πλήρη οικονομικό αδιέξοδο και είχαν σταματήσει να πληρώνουν τους λογαριασμούς ακόμη και χωρίς το χαράτσι… Εδώ και αρκετούς μήνες το «Π» είχε αποκαλύψει πως δεκάδες χιλιάδες πελάτες της ΔΕΗ είχαν κηρύξει στάση πληρωμών. Μάλιστα οι περισσότεροι έχουν καταφύγει στον διακανονισμό, αλλά και πάλι δεν μπορούν να ανταποκριθούν, με αποτέλεσμα από τη μία να απειλούνται με διακοπή της ηλεκτροδότησης κι από την άλλη η ΔΕΗ να έχει σημαντικές απώλειες εσόδων…
Πριν από μερικούς μήνες, η ίδια η διοίκηση της ΔΕΗ είχε υπολογίσει πως η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών ανέρχεται σε 139 εκατ. ευρώ, ποσό που έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο έως το τέλος Αυγούστου.
Εν τω μεταξύ, η ΔΕΗ χάνει πελάτες από τους ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στη διανομή και πλέον θα πρέπει να αντιμετωπίσει και τη νέα απώλεια πελατών που προκαλεί η απόφαση για την είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της Επιχείρησης.
Υπέρ της συμπαραγωγής
Η συμπαραγωγή ενέργειας και θερμότητας εντάσσεται στην ίδια κατηγορία με τις Ανανεώσιμες Πηγές και πρέπει να στηριχθεί με ειδικά μέτρα ανά κράτος. Αυτή είναι η θέση της Κομισιόν, όπως αποτυπώνεται στην απάντηση του επιτρόπου Γκίντερ Έττινγκερ σε ερώτηση του ευρωβουλευτή των Οικολόγων - Πράσινων Μιχάλη Τρεμόπουλου.
Ο επίτροπος δίνει ξεκάθαρη απάντηση όσον αφορά τη θέση της συμπαραγωγής στα εθνικά συστήματα, αλλά και συνολικά στον ευρωπαϊκό ενεργειακό τομέα, καθώς εντάσσει τις συγκεκριμένες μονάδες στις τεχνολογίες που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων για εξοικονόμηση ενέργειας και για την προστασία του περιβάλλοντος, με μείωση των εκπομπών ρύπων.
Η απάντηση του Γκ. Έττινγκερ καταρρίπτει τα επιχειρήματα όσων «πολεμούν» τη συγκεκριμένη τεχνολογία, επιχειρώντας να την εξισώσουν με τις κλασικές θερμικές μονάδες. Ωστόσο, κατά τη διαδικασία της παραγωγής ενέργειας η μονάδα συμπαραγωγής (ΣΗΘΥΑ) προσφέρει τη δυνατότητα σε άλλες βιομηχανίες να αξιοποιήσουν τη θερμότητα (ατμό), χωρίς να χρειάζεται ξεχωριστή διαδικασία, που απαιτεί επιπλέον ενέργεια…
Στην Ελλάδα λειτουργούν ή κατασκευάζονται τέσσερις ή πέντε μονάδες συμπαραγωγής, με πιο γνωστές τις δύο μονάδες της «Αλουμίνιον» στη Βοιωτία και της Epledison στη Θίσβη.
Με βάση τις κοινοτικές οδηγίες και την απάντηση του επιτρόπου, οι μονάδες ΣΗΘΥΑ αντιμετωπίζονται «με απολύτως κοινό τρόπο με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» και μάλιστα τα κράτη - μέλη θα «υποχρεούνται να προβλέπουν εθνικά προγράμματα στήριξης για συμπαραγωγή υψηλής απόδοσης».
Στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, υπήρξε έντονη πολεμική εναντίον της συγκεκριμένης τεχνολογίας, την οποία, ωστόσο, υιοθετούν όλο και περισσότερα κράτη.
pontiki
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου