Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν τον ακριβή εγκεφαλικό μηχανισμό, τον οποίο ενεργοποιεί η νικοτίνη του τσιγάρου, με συνέπεια η όρεξη των καπνιστών να περιορίζεται και έτσι είναι κατά μέσο όρο πιο λεπτοί από τους μη καπνιστές. Η ανακάλυψη μπορεί μελλοντικά να βοηθήσει στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας μέσω ενός νέου φαρμάκου που θα μιμείται την «ανορεξική» δράση της νικοτίνης.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια νευροβιολογίας και φαρμακολογίας του Τμήματος Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Γιέηλ Μαρίνα Πιτσιότο, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό “Science”, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, εντόπισαν με ποιο τρόπο η νικοτίνη ενεργοποιεί ορισμένα εγκεφαλικά κύτταρα (νευρώνες) στην περιοχή του υποθάλαμου, που «λένε» στον οργανισμό πότε έχει φάει αρκετά. Η νικοτίνη «πυροδοτεί» αυτό το εγκεφαλικό σήμα κορεσμού.
Όπως δήλωσε η Πιτσιότο, πολλοί άνθρωποι διστάζουν να κόψουν το τσιγάρο, μήπως βάλουν παραπάνω κιλά, όμως η νέα έρευνα μπορεί να βοηθήσει μελλοντικά, ώστε οι άνθρωποι να ελέγχουν το βάρος τους όταν σταματούν να καπνίζουν, όπως επίσης η μελέτη μπορεί να βοηθήσει τους μη καπνιστές να μην παχαίνουν.
Οι ερευνητές έκαναν την ανακάλυψή τους με πειράματα σε ποντίκια, όμως πιστεύουν ότι παρόμοιοι υποδοχείς της νικοτίνης μπορούν να απομονωθούν και στους ανθρώπους. Οι επιστήμονες έκαναν δοκιμές με ένα πειραματικό φάρμακο κατά της κατάθλιψης για να δουν πώς επιδρά στους νικοτινικούς υποδοχείς που βρίσκονται στην επιφάνεια των νευρώνων. Διαπίστωσαν ότι το φάρμακο έκανε τα πειραματόζωα να τρώνε λιγότερο (μέχρι και το μισό) σε σχέση με όσα δεν έπαιρναν την ίδια ουσία που επηρέαζε τους υποδοχείς νικοτίνης στα εγκεφαλικά κύτταρα του υποθάλαμου, ενώ το λίπος στο σώμα τους μειώθηκε κατά 15% έως 20% μέσα σε διάστημα ενός μηνός από τη λήψη του φαρμάκου.
Τα επόμενα πειράματα επιβεβαίωσαν ότι το φάρμακο ενεργοποιεί τους υποδοχείς νικοτίνης, που με τη σειρά τους στέλνουν σήμα στους νευρώνες ότι τελείωσε η ώρα του φαγητού. Οι συγκεκριμένοι νικοτινικοί υποδοχείς (α3β4) είναι διαφορετικοί από αυτούς που «πυροδοτούν» την λαχτάρα για νικοτίνη στους καπνιστές. Έτσι, οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι δυνατό να πετύχουν την καταστολή της όρεξης, χωρίς παράλληλα να ενεργοποιήσουν την επιθυμία για τσιγάρο.
Ο στόχος των επιστημόνων είναι να δημιουργήσουν ένα φάρμακο που θα ενεργοποιεί τους νικοτινικούς υποδοχείς α3β4, που κόβουν την όρεξη, ενώ παράλληλα θα μπορεί κάποιος άφοβα να κόψει και το κάπνισμα. Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι είναι επικίνδυνο να συνεχίζει να καπνίζει κανείς, επειδή φοβάται ότι θα παχύνει αν το κόψει, από τη στιγμή που το κάπνισμα έχει αποδειχτεί ότι βλάπτει την υγεία με διάφορους τρόπους (καρδιά, καρκίνος, πνευμονοπάθεια, κίνδυνος στην κύηση, ρυτίδες κ.α.). Οποιοδήποτε όφελος από την απώλεια βάρους δεν μπορεί να αντισταθμίσει όλους αυτούς τους παράγοντες κινδύνου.
Πηγή: (ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου