«Με τη γιόγκα ξετρελάθηκα. Σου μαθαίνει να σέβεσαι το
σώμα σου και ταυτόχρονα είναι πολύ καλή σωματική άσκηση. Δεν υπάρχουν
κανόνες που να σε περιορίζουν ή να σε υποχρεώνουν. Η άσκηση
προσαρμόζεται πάνω σου και όχι εσύ σε αυτήν».
Η Χρύσα Τσιντάρη άρχισε να ασχολείται τυχαία με τη γιόγκα, από περιέργεια. Τέσσερα χρόνια μετά, με εμφανείς τις αλλαγές στο σώμα και την ψυχολογία της, δηλώνει στα «ΝΕΑ» ακόμη ενθουσιασμένη. «Η γιόγκα είναι ένας τρόπος να βλέπεις τον εαυτό σου και τους άλλους. Δεν είναι μόνο εξάσκηση, για μένα είναι ολόκληρη επιστήμη», λέει
χαρακτηριστικά. Η Χρύσα Τσιντάρη άρχισε να ασχολείται τυχαία με τη γιόγκα, από περιέργεια. Τέσσερα χρόνια μετά, με εμφανείς τις αλλαγές στο σώμα και την ψυχολογία της, δηλώνει στα «ΝΕΑ» ακόμη ενθουσιασμένη. «Η γιόγκα είναι ένας τρόπος να βλέπεις τον εαυτό σου και τους άλλους. Δεν είναι μόνο εξάσκηση, για μένα είναι ολόκληρη επιστήμη», λέει
Η γιόγκα τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μόδα στη χώρα μας, με δεκάδες στούντιο να ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια στις μεγάλες πόλεις, ενώ τα περισσότερα γυμναστήρια έχουν εντάξει στα προγράμματά τους και μαθήματα γιόγκα.
Μάλιστα πολλές είναι οι έρευνες που δείχνουν ότι η γιόγκα μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία. Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, η οποία μάλιστα διήρκεσε δέκα χρόνια, έδειξε ότι όσοι έκαναν γιόγκα συστηματικά είχαν χάσει πάνω από δυόμισι κιλά, τη στιγμή που όσοι δεν έκαναν είχαν «φορτωθεί» εξίμισι. Έρευνα του ίδιου πανεπιστημίου κατέληξε στο συμπέρασμα πως η συστηματική γιόγκα μπορεί να ανακουφίσει τους χρόνιους πόνους στη μέση σε τέτοιο βαθμό ώστε να μη χρειάζεται πια λήψη αναλγητικών. Γερμανική έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 24 γυναικών, έδειξε ότι η γιόγκα μπορεί να μειώσει το άγχος ακόμη και κατά 30%. Ακόμη και ως την καλύτερη κρέμα προσώπου μπορεί σύμφωνα με ερευνητές να λειτουργήσει η γιόγκα, αφού το σαγόνι και το μέτωπο χαλαρώνουν, με αποτέλεσμα να λειαίνονται και οι ρυτίδες.
«Όχι μιμητική άσκηση»
«Η μεγάλη διαφορά της γιόγκα με την κοινή γυμναστική είναι ότι ζητάει από τον μαθητή να φτάσει μόνος του στην πηγή. Δεν είναι μιμητική άσκηση. Ο δάσκαλος θα λειτουργήσει αρχικά ως πρότυπο αλλά στη συνέχεια ο μαθητής θα την αποδώσει με τις δικές του δυνατότητες», λέει η Βάγια Χάνου, η οποία διδάσκει γιόγκα στο Studio yoga armonia στη Θεσσαλονίκη. Όπως αναφέρει, η συγκεκριμένη δραστηριότητα αποσκοπεί στη μυϊκή ενεργοποίηση και την ευλυγισία του σώματος. Με τη συνοδεία μάλιστα των τεχνικών αναπνοής «μπορεί να βοηθήσει σε παθήσεις όπως αυχενικά σύνδρομα, σκολίωση, προβλήματα μέσης».
Η γιόγκα δεν έχει περιορισμούς. Όπως επισημαίνει η Μπέσυ Τρίγκα, εκπαιδεύτρια της forrest γιόγκα και υπεύθυνη στο στούντιο Εssence Ηuman Space, όλοι μπορούν να κάνουν γιόγκα. «Για να αρχίσει κάποιος μαθήματα, δεν χρειάζεται να κάνει κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία». Όσο για την ηλικία, τα μαθήματα μπορεί να παρακολουθήσουν παιδιά από την ηλικία των 10 μέχρι και 75 ετών. «Αρκεί οι μεγάλοι σε ηλικία να ενημερώνουν τους εκπαιδευτές για τυχόν προβλήματα υγείας». Όπως σημειώνουν οι δάσκαλοι γιόγκα όμως η συγκεκριμένη φυσική άσκηση δεν θεραπεύει. «Αλλά λειτουργεί υποστηρικτικά. Θα δει κάποιος διαφορές, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι με ένα μήνα γιόγκα θα έχει αποτελέσματα», προσθέτει η κ. Τρίγκα.
«Με τη forrest γιόγκα δεν γυμνάζεται μόνο το σώμα, συμβαίνει κάτι πιο εσωτερικό. Καταλαβαίνει κανείς τις δυνάμεις του και σε άλλα επίπεδα, στο συναισθηματικό, το ψυχικό ακόμα και το πνευματικό», λέει η Γεωργία Αβραμοπούλου. Στο παρελθόν έκανε βάρη στο γυμναστήριο, στην πορεία ανακάλυψε τη γιόγκα και από τον Οκτώβριο της περασμένης χρονιάς ασχολείται αποκλειστικά. «Δεν έχω ενοχλήσεις πλέον στη μέση, έχω πιο δυνατούς κοιλιακούς και βλέπω διαφορές και στη στάση του σώματός μου».
«Αυτοσυγκέντρωση»
«Η power γιόγκα, που πραγματοποιείται στα club γυμναστικής ΑSΑΝΑ, αποτελεί έναν ολοκληρωμένο τρόπος εκγύμνασης του σώματος και του νου. Μας δίνει πολλά οφέλη, ενώ παράλληλα είναι μια ευχάριστη και αναζωογονητική μορφή άσκησης. Λόγω αυτών των χαρακτηριστικών μπορεί να γίνεται συστηματικά», λέει στα «ΝΕΑ» η Ελένη Πετρουλάκη που υπήρξε πρωτοπόρος στην εφαρμογή του συστήματος αυτού στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την κ. Πετρουλάκη, η γιόγκα αποτελεί μία πανάρχαιη μέθοδο άσκησης του σώματος που επιτυγχάνεται μέσω των asanas- συνειδητών στάσεων του σώματος, των αναπνευστικών τεχνικών καθώς και των ασκήσεων διαλογισμού. «Η αυτοσυγκέντρωση αποτελεί ίσως τη βασική προϋπόθεση για την παρακολούθηση ενός μαθήματος γιόγκα. Βοηθά τον ασκούμενο στο να στρέψει την προσοχή του στον εσώτερο εαυτό και να αφουγκραστεί τις ανάγκες του σώματος και του νου, για απόλυτη ηρεμία, χαλάρωση και ισορροπία», αναφέρει η κ. Πετρουλάκη.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Εύη Σαλτού, Αγγελική Καραγεώργου
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου