Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 05, 2011

Δ. Χριστόφιας: Το σύστημα φταίει για την έκρηξη στη ναυτική βάση


Δ. Χριστόφιας: Το σύστημα φταίει για την έκρηξη στη ναυτική βάση 

Αντιμέτωπος με τους συγγενείς των θυμάτων ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας
Σε αποτυχία του συστήματος απέδωσε την έκρηξη στη ναυτική βάση της Λεμεσού ο Πρόεδρος της Κύπρου κ. Δ. Xριστόφιας καταθέτοντας στην Ερευνητική Επιτροπή που διερευνά τα αίτια και τους υπαίτιους της φονικής έκρηξης.
Είναι η πρώτη φορά που Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλείται να καταθέσει σε Ερευνητική Επιτροπή, στην οποία προεδρεύει ο κ. Πόλυς Πολυβίου ως ανεξάρτητη αρχή. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας προσερχόμενος στην Επιτροπή ήρθε αντιμέτωπος και με τους συγγενείς των θυμάτων, οι περισσότεροι από τους οποίους ενώνονται κάθε βράδυ, έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, στους Άγιους Ομολογητές, με αγανακτισμένους πολίτες, οι οποίοι αξιώνουν παραίτηση του κ. Χριστόφια.

Στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του υπουργείου Οικονομικών, όπου λαμβάνονται οι καταθέσεις για τη φονική έκρηξη, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ο ίδιος έχοντας ως Πρόεδρος, καθηκόντως την ευθύνη να προβεί στον πολιτικό χειρισμό του όλου ζητήματος ενήργησε «μόνο με γνώμονα το εθνικό συμφέρον», λαμβάνοντας υπόψη «τις ιδιαίτερες ευαισθησίες της Κυπριακής Δημοκρατίας για την εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», αλλά και τις θέσεις κρατών_ μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Χριστόφιας χαρακτήρισε ορθή την πολιτική αυτή απόφαση υποδεικνύοντας ότι «με βάση τα διεθνή και πολιτικά δεδομένα που είχαμε μπροστά μας ήταν ουσιαστικά η μόνη επιλογή». Παρά τις αντιδράσεις από τη Συρία και το Ιράν (σ.σ. χώρες που προορίζονταν τα εκρηκτικά) αποφασίσαμε, είπε, την κατάσχεσή του φορτίου του πλοίου που τα μετέφερε.

Ανέφερε ότι το όλο θέμα χωρίζεται σε δύο μεγάλες ενότητες, με την πρώτη ενότητα να έχει κάνει με την πολιτική απόφαση για χειρισμό του φορτίου, με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τις διεθνείς υποχρεώσεις της Κύπρου και το εθνικό συμφέρον. Η δεύτερη ενότητα να αφορά τον όλο χειρισμό του φορτίου «από αυτούς που είχαν αρμοδιότητα και τη γνώση να το πράξουν».

Η δική του εκτίμηση για όλο συμβάν της τραγωδίας είναι η αποτυχία λειτουργιών και συστηματικών διαδικασιών, οι οποίες κτίσθηκαν μέσα από τις δεκαετίες στη βάση σκοπιμοτήτων και πέρα από τις αρχές της αξιοκρατίας και της χρήστης διοίκησης.

Σημείωσε ωστόσο ότι η επιθυμία της κυπριακής κυβέρνησης ήταν να βρεθεί τρόπος το φορτίο να μην παραμείνει στην Κύπρο, διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπήρχε πολιτική κατακράτησης του φορτίου έως ότου αυτό παραδοθεί στη Συρία και στο Ιράν.
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...