Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 30, 2011

Οι πέτρες μέσα μας...


Πόνος στη μέση, ναυτία και «μεταλλική» γεύση: αυτά είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα που προκαλούν οι «πέτρες» στο σώμα. Αν και οι κάθε είδους λίθοι είναι πολύ συνηθισμένοι, συχνά δεν διαγιγνώσκονται _ κυρίως διότι είναι πολλά όσα αγνοεί γι' αυτούς η ιατρική κοινότητα. Ειδικοί από τη Βρετανία εξηγούν από ποιους λίθους κινδυνεύουμε και ποια είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία.
Πέτρες στη χολή
Συνήθως προκαλούν ναυτία, έμετο και οξύ πόνο στη πάνω δεξιά πλευρά της κοιλιάς, που μπορεί να εξαπλώνεται έως τον δεξιό ώμο. Η κρίση του πόνου μπορεί να διαρκέσει από λίγα λεπτά έως τρεις ώρες. Μερικές φορές τα συμπτώματά τους συγχέονται με αυτά άλλων ασθενειών, όπως της πνευμονίας.
ΑΙΤΙΕΣΟι χολόλιθοι είναι μάζες στερεών ουσιών (λ.χ. χοληστερόλη, ασβέστιο), που δημιουργούνται στη χοληδόχο κύστη ή στον χοληδόχο πόρο (είναι το «σωληνάκι» που ενώνει τη χοληδόχο κύστη με το λεπτό έντερο). Οι ασθενείς μπορεί να έχουν μία ή περισσότερες πέτρες. Όπως εξηγεί ο δρ Άντον Εμάνουελ, γαστρεντερολόγος στο Νοσοκομείο του University College στο Λονδίνο, οι χολόλιθοι μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά αυξάνονται οι πιθανότητες καθώς μεγαλώνουμε. Οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους άνδρες. Η διατροφή με πολλά λίπη και τα περιττά κιλά ευνοούν την εμφάνισή τους.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ Όταν οι χολόλιθοι δεν προκαλούν συμπτώματα, συνήθως δεν χρειάζονται θεραπεία. Η κατανάλωση άφθονων υγρών διευκολύνει την αποβολή τους από τον οργανισμό. Εάν οι λίθοι προκαλούν συμπτώματα αλλά είναι μικροί έως μεσαίου μεγέθους, υπάρχουν φάρμακα που μπορεί να τους διαλύσουν. Οι μεγάλοι λίθοι αφαιρούνται χειρουργικά (συνήθως μαζί με τη χοληδόχο κύστη), διότι μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις και αποφράξεις στο πεπτικό σύστημα.
ΠΡΟΛΗΨΗΗ διατροφή λίγων λιπαρών και η διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους ίσως βοηθήσουν.
Επασβεστώσεις στις αμυγδαλέςΟι επασβεστώσεις στις αμυγδαλές εμφανίζονται ως λευκά στίγματα και προκαλούν δυσκολία ή πόνο στην κατάποση, κακοσμία και «μεταλλική» γεύση.
ΑΙΤΙΕΣΟι επασβεστώσεις εμφανίζονται ότι παγιδεύονται σε κοιλότητες των αμυγδαλών μάζες αποτιτανωμένης τροφής, βλέννα και βακτήρια, κατά τη δρα Αναστασία Ραχμανίδου, ωτορινολαρυγγολόγο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λιούισαμ, στο Λονδίνο. Οι ενήλικοι είναι πιθανότερο να παρουσιάσουν επασβεστώσεις (οι αμυγδαλές τους είναι μεγαλύτερες και με το πέρασμα του χρόνου μεγαλώνουν οι κοιλότητες που εκ φύσεως έχουν οι αμυγδαλές). Αυξημένο κίνδυνο επασβεστώσεων διατρέχουν όσοι έχουν περάσει αμυγδαλίτιδα, ενώ η λήψη ορισμένων φαρμάκων (λ.χ. αντιυπερτασικά, παυσίπονα, αντικαταθλιπτικά) και η ξηροστομία ευνοούν την εμφάνισή τους.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ Εάν δείτε στις αμυγδαλές σας λευκά στίγματα, πρέπει οπωσδήποτε να ελεγχθούν από γιατρό, λέει η δρ Ραχμανίδου. Η μάσηση ενός σκληρού κράκερ κάθε μέρα μπορεί να συμβάλλει στην απομάκρυνσή τους _ το ίδιο και το να βγάζετε με δύναμη τη γλώσσα προς τα έξω και οι πλύσεις με ζεστό αλατόνερο. Εάν οι επασβεστώσεις είναι πολύ σκληρές, ίσως χρειαστεί επέμβαση με λέιζερ. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί χειρουργική αφαίρεση των αμυγδαλών.
ΠΡΟΛΗΨΗΗ καλή στοματική υγιεινή (βούρτσισμα, οδοντικό νήμα) και η χρήση μη αλκοολούχου στοματικού διαλύματος δύο φορές την ημέρα ίσως βοηθήσουν. Επίσης να πίνετε άφθονο νερό.
Πέτρες στα νεφράΗ νεφρολιθίαση χαρακτηρίζεται από αφόρητο πόνο χαμηλά στην πλάτη που εξαπλώνεται μπροστά, εκδηλώνεται ξαφνικά και μπορεί να διαρκέσει έως τρεις ώρες. Άλλα συμπτώματα είναι αίμα ή θολότητα στα ούρα, αίσθημα ναυτίας ή εμέτου, συχνουρία ή αίσθημα καύσου κατά την ούρηση.
ΑΙΤΙΕΣΟι «πέτρες» στα νεφρά σχηματίζονται όταν κρυσταλλοποιούνται και συσσωρεύονται στο εσωτερικό των νεφρών υποπροϊόντα του μεταβολισμού που φυσιολογικά θα αποβάλλονταν με τα ούρα. Το μέγεθός τους μπορεί να φτάσει αυτό μιας μπάλας του γκολφ. Όπως εξηγεί ο δρ Ρόμπερτ Κάλβερτ, ουρολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Λίβερπουλ, η κατανάλωση πολλών πρωτεϊνών (κρέατος), η χρήση πολλών καθαρτικών και η ανεπαρκής κατανάλωση υγρών, ευνοούν την εμφάνισή τους. Το ίδιο και οι συχνές ουρολοιμώξεις. Όταν κάποιος έχει «πέτρα» στα νεφρά, έχει 50% πιθανότητες να ξαναπαρουσιάσει μέσα σε μία πενταετία.
ΘΕΡΑΠΕΙΑΣυχνά οι λίθοι αποβάλλονται από τον οργανισμό μέσω των ούρων. Όσοι δεν αποβληθούν, μπορεί να διαλυθούν με λιθοτριψία (με κύματα ενέργειας ή λέιζερ) ή, αν χρειαστεί, να αφαιρεθούν χειρουργικά.
ΠΡΟΛΗΨΗΟ δρ Κάλβερτ συνιστά να πίνουμε πολλά υγρά, ώστε τα ούρα να είναι σχεδόν διαυγή (κατά μέσον όρο απαιτούνται 2-4 λίτρα την ημέρα). Επίσης πρέπει να αποφεύγεται η υπερκατανάλωση κρέατος.
Πέτρες στην ουροδόχος κύστηΠροκαλούν δυσκολίες στην ούρηση ή συχνουρία, αίμα στα ούρα, ερεθισμό, μερικές φορές λοιμώξεις και αμβλύ ή οξύ πόνο στη μέση, στο ισχίο, στην άκρη του πέους ή στο όσχεο, ο οποίος επιδεινώνεται με τις απότομες κινήσεις και τη γυμναστική.
ΑΙΤΙΕΣΔημιουργούνται όταν κρυσταλλοποιούνται υποπροϊόντα του μεταβολισμού, επειδή δεν αδειάζει κανονικά η ουροδόχος μύστη. Συνηθέστερη αιτία στους άντρες είναι η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη. Μπορεί επίσης να εμφανιστούν όταν αλλάζει η οξύτητα των ούρων λόγω ανεπαρκούς κατανάλωσης υγρών. Είναι επίσης πιθανότεροι σε όσους ταλαιπωρούνται από επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις.
ΘΕΡΑΠΕΙΑΗ διάμετρός τους συνήθως κυμαίνεται από 0,2 έως 2 εκατοστά, αν και μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερες. Οι μικροί μπορεί να αποβληθούν δίχως θεραπεία. Οι μεγαλύτεροι αφαιρούνται με κυστεοσκόπηση (εισαγωγή κάμερας στην κύστη, σπάσιμο των λίθων και απομάκρυνση των θραυσμάτων).
ΠΡΟΛΗΨΗ«Να πίνετε άφθονα υγρά, τουλάχιστον 10 ποτήρια την ημέρα», συνιστά ο καθηγητής Ρότζερ Κέρμπι, από το Κέντρο Προστάτη του Λονδίνου. Μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο μπορεί να αποτρέψει τις υποτροπές.
Λίθοι των σιελογόνων αδένωνΠροκαλούν πόνο και διόγκωση που ίσως δυσχεράνουν την κατάποση.
ΑΙΤΙΕΣΕκδηλώνονται όταν αλληλεπιδρούν νεκρά κύτταρα με χημικές ουσίες του σάλιου και δημιουργούν κρυστάλλους, που μπορεί να αποφράξουν τους σιελογόνους αδένες, παρεμποδίζοντας τη ροή του σάλιου.
ΘΕΡΑΠΕΙΑΟι μικροί λίθοι είναι δυνατόν να αποβληθούν με τη διέγερση της παραγωγής σάλιου (μπορεί λ.χ. να φάει ο πάσχων κάτι πολύ ξινό ή πολύ πικρό). Υπάρχουν επίσης θεραπείες με ακουστικά κύματα (μοιάζουν με δυνατούς υπερήχους) για τους μεσαίου μεγέθους λίθους, ενώ για τους μεγάλους λίθους απαιτείται χειρουργική αφαίρεση.
ΠΡΟΛΗΨΗΗ συχνή κατανάλωση υγρών, ώστε το στόμα να είναι ενυδατωμένο και υγρό, μπορεί να βοηθήσει.


Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...