Σάββατο, Σεπτεμβρίου 24, 2011

Ασκήσεις,... κατά της υπνικής άπνοιας

Για τους πάσχοντες από υπνική άπνοια, η συνήθης θεραπεία είναι αλλαγές στον τρόπο ζωής (όπως η απώλεια των περιττών κιλών και η διακοπή του καπνίσματος) και η χρήση ειδικής αναπνευστικής συσκευής στη διάρκεια του ύπνου, η οποία ασκεί συνεχή, θετική πίεση και έτσι διατηρεί την αεροφόρο οδό ανοικτή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», όμως, πολλοί ασθενείς διαμαρτύρονται ότι η συσκευή αυτή, που αποτελείται από μία μάσκα και εξοπλισμό στήριξης στο κεφάλι, τους ενοχλεί και προκαλεί δυσάρεστες παρενέργειες, όπως η ρινική συμφόρηση.

Ορισμένες ασκήσεις που δυναμώνουν τους μυς του λάρυγγα μπορεί να αποτελούν μια φθηνή και απλή εναλλακτική λύση, σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες, οι οποίες υποδηλώνουν ότι μπορεί να ελαττώσουν τη σοβαρότητα της πάθησης.

Σε μία από τις μελέτες, η οποία δημοσιεύθηκε πέρυσι στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Αναπνευστικής και Επείγουσας Ιατρικής», επιστήμονες επιστράτευσαν ομάδα πασχόντων από υπνική άπνοια και τους χώρισαν σε δύο ομάδες.

Η μία εκπαιδεύτηκε να κάνει καθημερινά ορισμένες αναπνευστικές ασκήσεις, ενώ η άλλη έκανε επί 30 λεπτά ασκήσεις του λάρυγγα- όπως κινήσεις κατάποσης και μάσησης, τοποθέτηση της άκρης της γλώσσας κοντά στη μαλθακή υπερώα (είναι ο ιστός που κρέμεται στο πίσω μέρος του λαιμού) και ολίσθηση προς τα εμπρός, καθώς και εκφώνηση ορισμένων φωνηέντων γρήγορα και ακατάπαυστα.

Επειτα από τρεις μήνες, οι εθελοντές που είχαν γυμνάσει τον λάρυγγά τους ροχάλιζαν λιγότερο, κοιμούνταν καλύτερα και ελάττωσαν τη σοβαρότητα της πάθησής τους κατά 39% κατά μέσον όρο. Οι υπόλοιποι εθελοντές δεν είχαν σχεδόν καμία βελτίωση.

Ανάλογα ευρήματα είχαν και άλλες μελέτες, με διαφορετικά είδη άσκησης του λαιμού: σε μία από αυτές, λ.χ., διαπιστώθηκε ότι οι εθελοντές που έμαθαν να παίζουν πνευστά όργανα, όπως το αερόφωνο, μείωσαν την πάθησή τους.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...