Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 16, 2011

Φαντάσματα,... τα κέντρα υποδοχής προσφύγων


thumb

Τον περασμένο Μάιο, την επό­μενη ακριβώς ημέρα από τη διθυραμβική... παρουσίαση από τον Χρ. Παπουτσή του σκαριφήματος του φράχτη στον Έβρο (μπήκε στη δημόσια διαβούλευση στις 5 Αυγούστου, όμως εμείς εξακολου­θούμε να διατηρούμε τις επιφυλά­ξεις μας), ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε τη δημιουργία 14 νέων μονάδων πρώτης υποδοχής και προσωρινής κράτησης μεταναστών.

Με το αγκάθι του φράχτη να παρα­μένει, δεδομένου ότι οι Τούρκοι αρ­νούνται να συμβιβαστούν με την πα­ρουσία του πάνω στα σύνορα και, αν «χτιστεί», ζητούν να κατασκευαστεί σε αρκετά μεγάλη απόσταση από την οριογραμμή - γεγονός που αυτομά­τως τον καθιστά... διακοσμητικό -, τα ίδια περίπου ισχύουν, αλλά από άλλη σκοπιά, και για τα περίφημα κέντρα.
Μέσα στις προοπτικές και τις προδι­αγραφές που είχαν τεθεί για την ανα­κατασκευή, ίδρυση και λειτουργία των συγκεκριμένων - ανεξαρτήτως χαρα­κτήρα - κέντρων, ήταν η φιλοξενία των προσφύγων και μεταναστών σε χώρους που πληρούν τους στοιχειώ­δεις κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Όπως και στο θέμα του φράχτη, όμως, που ανασύρεται όποτε η συγκυρία και η επικαιρότητα απαιτούν επικοινωνια­κούς ελιγμούς, κάτι ανάλογο συμβαί­νει τελικά και με τα κέντρα, τα οποία, αν και ονομαστικοποιήθηκαν, μάλλον δεν θα είναι αυτά που εξαγγέλθηκαν όταν και αν λειτουργήσουν!
Ρεσιτάλ παλινωδιών δηλαδή, καθώς για τα 14 που προσδιόρισε μετά πολ­λών επαίνων ο Παπουτσής και στην πλειονότητά τους ήταν στρατιωτικές εγκαταστάσεις υπό παραχώρηση, τώ­ρα διαπιστώνεται ότι είτε είναι υπέρ­μετρα ακριβή η ανακατασκευή τους είτε καθυστερούν πολύ οι διαδικασί­ες εκχώρησης.
Στο πλαίσιο δε της αποκάλυψης από τον Τύπο, και συγκεκριμένα από το «Έθνος» στις 27 Αυγούστου, ότι εξαιτίας των δραστικών περικοπών επίκειται το κλείσιμο σχηματισμών, ότι «καταργούνται κέντρα νεοσύλλε­κτων, μεραρχίες, μονάδες, καθώς και στρατιωτικά αεροδρόμια, ενώ παράλ­ληλα προωθείται σύμπτυξη μονάδων στην Πολεμική Αεροπορία και μειώνε­ται ο προϋπολογισμός του Πολεμικού      Ναυτικού», με στόχο οι περικοπές αυτές να στο­χεύουν στην εξοικονόμηση τουλάχι­στον 500 εκατ. ευρώ ετησίως, άνοιξε η όρεξη της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να «βάλει χέ­ρι» σε μονάδες οι οποίες χρησιμοποι­ούνταν μέχρι πρόσφατα αντί για τις εγκαταλειμμένες και παραμελημένες που του είχαν (στα λόγια) εκχωρηθεί.
Συνεπώς, και με κυρίαρχο γνώμονα την έλλειψη χρημάτων, το υπουργείο και οι αρμόδιοι αξιωματικοί αναζητούν χαμηλού κόστους τρόπους και μέσα προκειμένου να «θεραπεύσουν» με απλούς επιδέσμους ένα βαθύ κι εκτε­ταμένο τραύμα που προκαλεί ακατά­σχετη αιμορραγία.
Διότι, την ίδια ώρα που συμβαίνει όλος αυτός ο τραγέλαφος, με το ενδι­αφέρον της ηγεσίας ν’ αποδεικνύεται, όπως θα δούμε μέσα από τα κείμενα των αρμόδιων συνδικαλιστικών φο­ρέων, ότι είναι προσχηματικό, αυξά­νεται, και μάλιστα με ραγδαίους ρυθ­μούς, το κύμα της παράνομης εισό­δου, με τις χρόνιες πλέον παθογένειες στη διαδικασία της υποδοχής όχι μόνο να συντηρούνται αλλά, και να επιδει­νώνονται με ισοδύναμη ταχύτητα.
Τα κέντρα δεν αναβαθμίζο­νται ούτε καν στο επίπεδο της μακέτας, ενώ τα Τμή­ματα Συνοριακής Φύ­λαξης      ακολουθούν επάλληλη πορεία. Τεί­νουν να γίνουν κι αυτά «φαντάσματα» εξαιτίας της αποψίλω­σης του προσωπικού.
Δραματικές συνθήκες
Και καλά, θα πει κάποιος, με τις... πνευματικές αναζητήσεις του υπουρ­γείου. Ποια είναι η κατάσταση και η πραγματικότητα που επικρατεί και την οποία βιώνουν οι οικονομικοί πρόσφυ­γες αλλά και οι αστυνομικοί που τους μπουζουριάζουν; Στην προκειμένη πε­ρίπτωση θα «δανειστούμε» αποσπά­σματα και παραπομπές σε ανακοινώ­σεις των συνδικαλιστικών αντιπρο­σώπων των συνοριακών φυλάκων, οι οποίοι περιγράφουν με χρονολογική ιεράρχηση και μελανά χρώματα τη δραματική κατάσταση.
Σε επιστολή τους προς τον υφυ­πουργό Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα, στις 10 Ιανουαρίου, επαναδιατύπωσαν όσα του είχαν πει διά ζώσης σε προγενέστερη συνάντησή τους. Έγραφαν λοιπόν στον Όθωνα τον Ιανουάριο:
«Δεν είναι εφικτή με τέτοιες ενέρ­γειες η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, όπως εξάλλου αρχίζει και καταγράφεται από τις τεράστιες μει­ώσεις των συλληφθέντων λαθρομε­ταναστών και λαθροδιακινητών (πλην Α.Δ. Ορεστιάδας).
Απαιτείται ριζική ανασυγκρότηση των Υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης και Δίωξης της Λαθρομετανάστευσης, ακόμη και συμπτύξεων ίσως Υπηρεσι­ών μεταξύ τους, προκειμένου να επα­ναλειτουργήσουν οι Υπηρεσίες και να αποδώσουν τα αναμενόμενα τόσο στην αντιμετώπιση του φαινομένου όσο και της γενικής Αστυνόμευσης που πάσχουν οι τοπικές κοινωνίες».
Έκτοτε η κατάσταση βαίνει διαρκώς επιδεινούμενη. Στις 29 Ιουνίου το σω­ματείο του Έβρου κατέθετε προβλη­ματισμό και διαπιστώσεις:
«Στα θέματα του υλικοτεχνικού εξο­πλισμού βλέπουμε στόλους οχημά­των να είναι ακινητοποιημένα λόγω έλλειψης κονδυλίων για την συντήρη­ση τους και τον ανεφοδιασμό τους με καύσιμα. Μεταγωγές να εκτελούνται με οχήματα που δεν πληρούν καμία προδιαγραφή ασφαλείας όχι μόνο για τους συναδέλφους, οι οποίοι διακιν­δυνεύουν μαζί με την σωματική τους ακεραιότητα την υπηρεσιακή τους ιδι­ότητα, αλλά και για τους μεταφερόμε­νους...
Δεν μιλάμε βέβαια για την ατομική υγιεινή, καθώς και για τους χώρους ερ­γασίας, όπου συνάδελφοι με δικά τους χρήματα προβαίνουν σε αγορές ειδών πρώτης ανάγκης (μάσκες, γάντια, απο­λυμαντικά και καθαριστικά)».
Ήταν πάντως η πρώτη φορά που τέ­θηκε η τραγική κατάσταση με την υγι­εινή των υπό κράτηση μεταναστών. Τι είχε προηγηθεί; Η δημοσιοποίηση επι­στολής - πορίσματος των Γιατρών Χω­ρίς Σύνορα.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα
Δεκαπέντε ημέρες νωρίτερα από τα απογοητευτικά συμπεράσματα των συνοριακών αστυνομικών, είχε προη­γηθεί η επίμαχη έκθεση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, που έβαλε τον δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων.
Τα βασικά συμπεράσματά της, που προκάλεσαν την οργή των συνοροφυ-λάκων του Έβρου, δημοσιοποιήθηκαν στις 15 Ιουνίου και, σύμφωνα με αυ­τά, «οι άθλιες συνθήκες στα κέντρα κράτησης είναι υπεύθυνες για το 63% των προβλημάτων υγείας των μετανα­στών». Η διεθνής ιατρική ανθρωπιστι­κή οργάνωση τόνιζε ότι οι απάνθρω­πες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής στους χώρους κράτησης μεταναστών στην περιοχή του Έβρου προκαλούν ιατρικά προβλήματα στους κρατούμε­νους μετανάστες.
Από τους 1.809 ασθενείς που περιέθαλψαν οι γιατροί των ΓΧΣ από τον Δε­κέμβριο του 2010 έως τον Μάρτιο του 2011, οι 1.147 υπέφεραν από λοιμώξεις του αναπνευστικού, μυοσκελετικούς πόνους, δι­άρροια, εντερικές διαταραχές, ψυχο­λογικά προβλήμα­τα και δερματικές παθήσεις.
«Οι περισ­σότεροι με­τανάστες που περιθάλψαμε δεν ήταν άρρω­στοι όταν πρωτομπήκαν στους χώρους κράτη­σης» αποφάνθη­καν οι γιατροί στην έκθεση. «Αρρώ­στησαν επειδή κρατούνταν σε ασφυκτικά γεμάτα κελιά, που δεν είχαν κατάλληλο εξαερισμό, που είχαν προβλήματα ύδρευσης και υγιει­νής, χωρίς ποιοτικό φαγητό και χωρίς καμία δυνατότητα να βγουν έστω και για λίγο έξω από τα κελιά».
Την έκθεση εμπλούτισαν με χαρα­κτηριστικές μαρτυρίες, όπως μεταξύ άλλων ενός 27χρονου άνδρα από την Ακτή Ελεφαντοστού, ο οποίος φέρεται να τους είπε με απόγνωση: «Δεν μπο­ρώ να μείνω άλλο εδώ μέσα. Βοηθή­στε με...».
Από την εμπειρία των ΓΧΣ στους χώ­ρους κράτησης μεταναστών και αιτού­ντων άσυλο στον Έβρο γίνεται σαφές ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι οι μετανάστες που εισέρχονται στην Ελλάδα αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία των Ελ­λήνων πολιτών, όπως είχε σχετικά πρόσφατα δηλώσει ο καθ’ ύλην αρμό­διος υπουργός Υγείας.

Αντιθέτως, σημειώνουν οι γιατροί, είναι οι απάνθρωπες συνθήκες δια­βίωσης και υγιεινής σε αυτούς τους χώρους - όπου κάποιοι μετανάστες κρατούνται μέχρι και 6 μήνες - που προκαλούν σοβαρή επιδείνωση στη φυσική και ψυχική τους υγεία, κα­θώς αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυ­νο διάδοσης μεταδοτικών ασθενει­ών, όπως τονίζει και άλλη σχετική έκθεση που δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2011 από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγεί­ας.
Οι ΓΧΣ καλούσαν τις ελληνικές αρ­χές να διασφαλίσουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στους χώρους κράτησης, κατάλληλη διαμονή, επαρ­κή διανομή τροφής, ρούχων και ειδών προσωπικής υγιεινής καθώς και επαρ­κή προαυλισμό.
«Είναι απαραίτητο» όπως τόνιζαν χαρακτηριστικά «να διασφαλιστεί ότι οι μετανάστες θα συνεχίσουν να λαμ­βάνουν επαρκή ιατρική φροντίδα και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, να γίνεται συστημα­τικός   ιατρικός έλεγχος των νεοαφιχθέντων με­ταναστών και να υποστηριχθεί    η έγκαιρη παραπο­μπή ασθενών και παρακολούθηση των χρόνιων παθήσεων. Τα υπουργεία Υγείας και Προστα­σίας του Πολίτη θα πρέπει να δια­σφαλίσουν το συντονισμό μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων -σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επί­πεδο - και να μεγιστοποιήσουν την έγκαιρη χρήση των υπαρχό­ντων πόρων και χρημα­τοδοτήσεων». Εις ώτα μη ακουόντων...
Eστίες μόλυνσεις
Στα ίδια πάνω - κάτω συμπεράσμα­τα καταλήγουν και οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των συνοριακών αστυνο­μικών του Έβρου, που με πρόσφατες ανακοινώσεις τους έκαναν γνωστό ότι: «Μετά από ένα χρόνο ακριβώς οι συ­νάδελφοι στον Έβρο βιώνουν την ίδια κατάσταση. Έντονες μεταναστευτικές ροές παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες, όπου ο αριθμός των λαθρο­μεταναστών που εισέρχονται αγγίζει τους 500 καθημερινά. Δύσκολη η δια­χείρισή τους από το προσωπικό καθώς ούτε οι εγκαταστάσεις επαρκούν ούτε το προσωπικό.
Επιπλέον η προσωρινή διαμονή τους έως ότου καταλήξουν και πάλι ελεύ­θεροι στην Αθήνα προκαλεί προβλή­ματα και αναδεικνύει εστίες μολύνσε­ως στους πέριξ χώρους των υπηρεσι­ών Συνοριακής Φύλαξης.
Οι λαθρομετανάστες προβαίνουν στην “ανάγκη τους” στους γύρω χώ­ρους των Υπηρεσιών με αποτέλεσμα οι περιοχές γύρω από τις Υπηρεσίες να αποτελούν πλέον εστίες μολυσμα­τικών ασθενειών.
Απαιτούνται να εγκατασταθούν του­αλέτες καθώς το ΤΣΦ Τυχερού σε λίγο καιρό θα είναι περιστοιχισμένο από “ναρκοπέδιο” που θα θέσει σε κίνδυ­νο όχι μόνο την υγεία των συναδέλ­φων, αλλά και των κατοίκων του Τυχε­ρού».
Στις 2 Σεπτεμβρίου οι συνοροφύλα-κες εξέδωσαν άλλη μια οργίλη ανακοί­νωση, της οποίας το πνεύμα και την ουσία υπαγόρευσαν η «Αστυνομική Επιθεώρηση» (μηνιαία περιοδική έκ­δοση του αρχηγείου της Αστυνομίας) και το άρθρο «για το Ταμείο Εξωτερι­κών Συνόρων και τα τεράστια κονδύ­λια τα οποία διατίθενται για τον εξο­πλισμό και την υποδομή της χώρας προς αντιμετώπιση των μεταναστευτι­κών ροών».
«Λαμβάνοντας υπ’ όψιν» απάντη­σαν οι συνοριακοί «τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου μας για τον αριθμό των συλληφθέντων λαθρο­μεταναστών ανά νομό αλλά και βιώ­νοντας καθημερινά εδώ και χρόνια το πρόβλημα, ερχόμενοι σε επαφή πρώτοι μαζί τους, μιας και μετά την κατάργηση της βίζας στα ελληνοαλ­βανικά σύνορα ποσοστό πάνω από 85% εισέρχεται λάθρα από την περι­οχή μας, αναρωτιόμαστε για την τύχη αυτών των προμηθειών και την ορθή διαχείρισή τους...
Μία ακόμη εικόνα που στιγματίζει τη χώρα μας και έχει επισημανθεί από τους επιτελείς της Frontex, που επιχειρούν εδώ και δύο χρόνια στον νο­μό μας, είναι η έλλειψη TVV (VΑΝ εξο­πλισμένα με θερμικές κάμερες), με αποτέλεσμα τα ειρωνικά σχόλια των Ευρωπαίων αξιωματικών της Frontex για τους Έλληνες συναδέλφους, που με κάμερες χειρός και πάνω σε παρο­πλισμένους στρατιωτικούς πύργους προσπαθούν να ελέγξουν τα σύνορα στον πολύμηνο και δριμύ χειμώνα του Έβρου».
Όχι μόνο ανασφαλείς κι εκτεθειμέ­νοι λοιπόν - όπως και οι πρόσφυγες - σε υγειονομικούς κινδύνους, αλλά και... περίγελος των εταίρων!
Τα 14 Κέντρα Υποδοχής και Κράτησης

1. Λακωνία, Σπάρτη - Κέντρο Κράτησης
2. Χίος, Μερσινίδι - Κέντρο Κράτησης
3. Σάμος, Βαθύ - Κέντρο Πρώτης Υποδοχής
4. Αμυγδαλέζα - Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Ανηλίκων
5. Ελληνικό, τα παλαιά κρατητήρια - Κέντρο Κράτη­σης
6. Ελληνικό, τα νέα κρατητήρια - Κέντρο Πρώτης Υπο­δοχής
7. Μονάδα Πέτρου Ράλλη - Κέντρο Κράτησης
8. Ασπρόπυργος - Κέντρο Κράτησης
9. Ροδόπη, Βένα - Κέντρο Κράτησης
10. Έβρος, Φυλάκιο - Κέντρο Κράτησης. Επίσης, αξι­οποιείται παρακείμενη δημόσια έκταση για την εγκα­τάσταση λυόμενων κατασκευών που θα χρησιμοποιηθούν ως Κέντρο Πρώτης Υποδοχής.
11. Θεσπρωτία, εξετάζονται τρεις προτάσεις ιδιωτών για Κέντρο Κράτησης, εκτός της πόλης της Ηγουμε­νίτσας.
12. Αιτωλοακαρνανία, Στάνος, στρατόπεδο Ψαρογιάννη - Κέντρο Κράτησης
13. Έβρος, Καρωτή, πρώην στρατόπεδο Φιλιρίδη -Κέντρο Κράτησης
14. Ορεστιάδα, εξετάζεται πρόταση ιδιώτη με στόχο τη δημιουργία Πολυδύναμου Κέντρου, όπου θα συ­στεγάζονται Υπηρεσία Ασύλου, Κέντρο Πρώτης Υπο­δοχής, Διοίκηση του Frontex, οι υπηρεσίες της Αστυ­νομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ορεστιάδας.
pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...