Τρίτη, Σεπτεμβρίου 20, 2011

Νέες διαρροές καταθέσεων,... στις τράπεζες λόγω της αβεβαιότητας


Νέες διαρροές καταθέσεων στις τράπεζες λόγω της αβεβαιότητας 

Αρκετοί καταναλωτές έσπευσαν να «σηκώσουν» χρήματα εξαιτίας των φημών περί πτώχευσης
Aυξημένη ήταν η κίνηση τη Δευτέρα στο δίκτυο καταστημάτων των τραπεζών, καθώς αρκετοί καταθέτες έσπευσαν να «σηκώσουν» αποταμιεύσεις, καθώς για μία ακόμη φορά διακινήθηκαν ανυπόστατες όπως αποδείχθηκε φήμες περί άμεσης πτώχευσης του ελληνικού δημοσίου.
Παράλληλα, σε υψηλά επίπεδα κινήθηκε η ζήτηση για θυρίδες, η οποία ωστόσο δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθεί, καθώς η πληρότητά τους ήδη προσεγγίζει το 100%.

Όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, από τις αρχές Σεπτεμβρίου έχει ξεκινήσει ένα νέο κύμα διαρροών στις καταθέσεις, λόγω της μεταστροφής του κλίματος για την Ελλάδα στις αγορές.

Οι ίδιοι κύκλοι υπογραμμίζουν ότι η ανάκαμψη των σχετικών μεγεθών που καταγράφηκε μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου για τη ρύθμιση του ελληνικού δημόσιου χρέους εξανεμίστηκε μέσα σε μόλις ένα δεκαπενθήμερο.

Όπως είχε αναφέρει πρόσφατα στη Βουλή ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Β. Ράπανος έως και το τέλος Αυγούστου είχε καταγραφεί εισροή κεφαλαίων ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Εκτιμάται ότι αυτά τα κεφάλαια έχουν ήδη κάνει «φτερά».

«Εξασφαλισμένες οι τράπεζες»
Από τις τράπεζες συνιστούν ψυχραιμία, τονίζοντας ότι οι κινήσεις πανικού δεν βοηθούν, αλλά επιδεινώνουν το πρόβλημα ρευστότητας του συστήματος.

Όπως υπογραμμίζουν, ακόμη και σε περίπτωση πτώχευσης του δημοσίου, οι τράπεζες είναι εξασφαλισμένες από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ εξακολουθούν να στηρίζονται χρηματοδοτικά και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Ως εκ τούτου, σημειώνουν ότι κίνδυνος υπάρχει μόνο για τους μετόχους των πιστωτικών ιδρυμάτων και όχι για τους καταθέτες τους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχει δημοσιεύσει η Τράπεζα της Ελλάδος, οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις αρχές του 2010 έως και τον περασμένο Ιούλιο είχαν υποχωρήσει κατά 50 δισ. ευρώ.

Κρίσιμη δημοπρασία
Σήμερα Τρίτη θα διενεργηθεί η αναβληθείσα δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας που ήταν αρχικώς προγραμματισμένη για την προηγούμενη εβδομάδα, με στόχο την άντληση 1,25 δισ. ευρώ.

Η ΕΚΤ έχει επιβάλλει διάφορους περιορισμούς στις ελληνικές τράπεζες από τον περασμένο μήνα, μειώνοντας το ανώτατο όριο επενδύσεών τους σε βραχυπρόθεσμους τίτλους του δημοσίου.

Με βάση το σκεπτικό της κεντρικής τράπεζας, δεν θα πρέπει η χρηματοδότηση που εξασφαλίζεται από το Ευρωσύστημα να κατευθύνεται σε μεγάλο βαθμό σε κρατικά γραμμάτια.

Για το λόγο αυτό το ύψος των επενδύσεων τους τραπεζών σε έντοκα γραμμάτια δε μπορεί να ξεπερνά το μέσο όρο των αγορών τους των τεσσάρων τελευταίων μηνών.

Ράπανος: Αναγκαία η μεγαλύτερη ευελιξία στους κανόνες της ΕΚΤ
Την περασμένη εβδομάδα τα νούμερα «δεν έβγαιναν», με αποτέλεσμα την αναβολή της έκδοσης για σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι στη αντίστοιχη δημοπρασία του περασμένου μήνα το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 4,50%, ενώ είχαν υποβληθεί προσφορές 2,95 δισ. ευρώ, με το δημόσιο να αντλεί τελικά 1,3 δισ. ευρώ.

Πάντως, ο κ. Ράπανος, μιλώντας χθες σε συνέδριο του Economist, υπογράμμισε την ανάγκη μεγαλύτερης ευελιξίας ως προς τον τρόπο αποτίμησης των ενεχύρων που είναι κατατεθειμένες στην ΕΚΤ.

Όπως εξήγησε η αποτίμηση mark to market δημιουργεί προβλήματα σε περιόδους υψηλής μεταβλητότητας στις αγορές όπως η τρέχουσα, όπου τα spread των ομολόγων βρίσκονται στα ύψη. 
tovima
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...