Στη μελέτη που έγινε από ειδικούς στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, καταδείχθηκε πως σύντομης διάρκειας αλλά έντονη φυσική δραστηριότητα μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία σμίκρυνσης των τελομερών, που αποτελούν σημαντικό παράγοντα κυτταρικής
γήρανσης.
Τα τελομερή είναι τα «ποδαράκια» του DNA και ο ρόλος τους είναι να εμποδίζουν τη διπλή έλικα του DNA να ξετυλίγεται, λειτουργούν δηλαδή όπως τα πλαστικά κομμάτια στις άκρες των κορδονιών. Τα τελομερή δεν περιέχουν γενετικές πληροφορίες που να καθορίζουν κάποιο χαρακτηριστικό του οργανισμού, αλλά διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της μακροζωίας του κυττάρου.
Στο πλαίσιο της έρευνας, 63 υγιείς γυναίκες μεγάλης ηλικίας χωρίστηκαν σε ομάδες άσκησης και μη άσκησης.
Οι γυναίκες που ασκούνταν έντονα για σύντομο χρονικό διάστημα, ακόμη και εάν εμφάνιζαν στρες, είχαν μακρύτερα τελομερή σε σχέση με τις γυναίκες που δεν ασκούνταν και εμφάνιζαν στρες.
Οι ερευνητές καταλήγουν ότι 13 λεπτά ή περισσότερο έντονης άσκησης καθημερινά φαίνεται να αποτελεί σημαντικό παράγοντα που συνδέεται με τα μακρύτερα τελομερή.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Eli Puterman, δήλωσε ότι «καθώς υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις που συνδέουν το στρες με την υγεία είναι συναρπαστικό να αποκαλύπτεται ότι υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε όταν είμαστε στρεσαρισμένοι για να καθυστερήσει ή να ακυρώσει την επίδρασή του στα τελομερή και τελικά στην επιτάχυνση της γήρανσης.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό PLoS ONE.
Επιμέλεια: Γιάννης Δεβετζόγλου, gdevetzoglou@dolnet.gr
tanea
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου