Σάββατο, Σεπτεμβρίου 24, 2011

Καταργήθηκε στο Τέξας,... το «τελευταίο γεύμα»



Οι αξιωματούχοι των φυλακών του Τέξας αποφάσισαν να καταργήσουν το παραδοσιακό «τελευταίο γεύμα» των κρατουμένων που οδηγούνται στην εκτέλεση.


Ο λόγος; Ο Λόρενς Ράσελ Μπριούερ, λευκός, ο οποίος εκτελέστηκε την Τετάρτη, είχε ζητήσει ένα τεράστιο «τελευταίο
γεύμα» που όμως δεν το έφαγε γιατί, όπως είπε, δεν πεινούσε.

Είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών για τη δολοφονία του μαύρου Τζέιμς Μπιρντ Τζούνιορ, το 1998-ένα έγκλημα με ρατσιστικές προεκτάσεις, που προκάλεσε έντονα την κοινή γνώμη. Ο Μπριούερ είχε δέσει με αλυσίδες σε φορτηγάκι τον Μπιρντ και τον έσερνε στο δρόμο.

Ωστόσο και πολιτικοί διαφωνούσαν με την πρακτική του «τελευταίου γεύματος», κατά το οποίο ο κρατούμενος επιλέγει αυτό που θέλει να φάει.

«Αρκετά. Δεν επιτρέπεται να δίνεις σε κάποιον που έχει καταδικαστεί σε θάνατο ένα τέτοιο προνόμιο. Είναι ένα προνόμιο που ο δράστης δεν το είχε παραχωρήσει στο θύμα του», επισήμανε ο γερουσιαστής Τζον Γουάιτμαϊρ.

Μέσα σε μερικές ώρες, το γεύμα είχε καταργηθεί.

Οι περισσότερες αμερικανικές πολιτείες διατηρούν την παράδοση του τελευταίου γεύματος. Ορισμένες, όμως, όπως για παράδειγμα η Φλόριντα, έχουν περιορισμούς στο κόστος.

Ορισμένα αιτήματα πάντως ήταν ασυνήθιστα.To 2007 o Φίλιπ Γουόρκμαν, ζήτησε η πίτσα με λαχανικά που είχε παραγγείλει να δοθεί σε κάποιον άστεγο, όμως το αίτημά του απορρίφθηκε.
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...