Τρίτη, Σεπτεμβρίου 20, 2011

Τουρισμός: Εκτίναξη εισπράξεων,... το επτάμηνο 2011


Τουρισμός: Εκτίναξη εισπράξεων το επτάμηνο 2011

Οι ταξιδιωτικές δαπάνας αυξήθηκαν κατά 14,2% - θετικές οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη της χρονιάς
Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου 2011 ανήλθαν στα 5,461 δις ευρώ, έναντι 4,780 δις ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010
Κατά 14,2% «εκτινάχθηκαν» οι ταξιδιωτικές δαπάνες από μη κατοίκους στην Ελλάδα το επτάμηνο του 2011, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010, ξεπερνώντας κάθε θετική προσδοκία για την πορεία των εσόδων. Σύμφωνα με το Ισοζύγιο Πληρωμών που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος για τον Ιούλιο, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου 2011 ανήλθαν στα 5,461 δις ευρώ, έναντι 4,780 δις ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010, ενώ ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2009 που είχαν κυμανθεί στα 5,240 δις ευρώ.

Οι επιδόσεις των εισπράξεων ξεπερνούν και τα μεγέθη των αφίξεων, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της «έρευνας συνόρων» της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 11,4%. Παράλληλα οι ταξιδιωτικές δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος το επτάμηνο του 2011 αυξήθηκαν κατά 1,5%. Γεωμετρική ήταν η αύξηση και τον Ιούλιο του 2011, με τις ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους να αυξάνονται κατά 16,7%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Ιδιαίτερα αισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις των φορέων για την εξέλιξη της χρονιάς, καθώς το «διψήφιο ποσοστό είναι δεδομένο», σημειώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής κ. Ι. Ρέτσος, συνεκτιμώντας την καλή πορεία του Αυγούστου αλλά και του Σεπτεμβρίου.

Η αύξηση των εσόδων «έχει διπλή σημασία», υπογραμμίζει ο κ. Ρέτσος, επισημαίνοντας τη σημασία του τομέα μεσο-μακροπρόθεσμα, αλλά και τη συμβολή του τη δεδομένη συγκυρία. Οι θετικές εξελίξεις αποτελούν και μια «άσκηση» για την κυβέρνηση, αναφέρει, προσθέτοντας ότι «κάνοντας ανταγωνιστικό το εξαγώγιμο προϊόν», έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση τόσο του εσόδου όσο και των αποδιδόμενων φόρων».

  tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...