Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 01, 2011

ΔΝΤ: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρειάζονται 200 δισ. ευρώ


ΔΝΤ: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρειάζονται 200 δισ. ευρώ

Οι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι οι τράπεζες διαθέτουν κεφαλαιακή επάρκεια
Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε η προδημοσίευση έκθεσης του ΔΝΤ και οι παραινέσεις της επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ για την ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης των ευρωπαϊκών τραπεζών
Ενας οιονεί γαλλογερμανικός πόλεμος ξέσπασε με αφορμή τις αντικρουόμενες εκτιμήσεις για την κεφαλαιακή επάρκεια των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών εταιρειών.
Η προδημοσιευθείσα έκθεση του ΔΝΤ (Global Financial Stability Report) η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί επισήμως τις επόμενες ημέρες αναφέρει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρειάζονται 200 δισ. ευρώ ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης. Στο πνεύμα αυτό είχε κινηθεί άλλωστε η γαλλίδα επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ με δηλώσεις της την περασμένη εβδομάδα.
Ωστόσο ο επικεφαλής του γερμανικού ομίλου Deutsche Bank αλλά και πρόεδρος του τραπεζικού ινστιτούτου IIF Γιόζεφ Ακερμαν αντέκρουσε με χθεσινές δηλώσεις του τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ χαρακτηρίζοντας «αβάσιμες» τις σχετικές εκτιμήσεις.
«Οι κίνδυνοι βρίσκονται πλέον πίσω μας» δήλωσε από το Βερολίνο ο γερμανός τραπεζίτης απαντώντας εμμέσως στα στοιχεία της έκθεσης του ΔΝΤ.
Όμως δεν ήταν ο μόνος που έσπευσε να καθησυχάσει τις αγορές και να απομακρύνει τους φόβους για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Η ισπανίδα υπουργός Οικονομικών απέρριψε επίσης τα σενάρια για νέες ενέσεις ρευστότητας καθώς όπως δήλωσε στους Financial Times «η έκθεση του ΔΝΤ επικεντρώνεται στα αρνητικά χωρίς να βλέπει τις θετικές προοπτικές». Αλλώστε όπως επισημαίνεται τα τελευταία τεστ αντοχής στα οποία υποβλήθηκαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν είχαν αντίστοιχα αποτελέσματα.
«Η οπτική του ΔΝΤ είναι λανθασμένη» είπε κατηγορηματικά η Ελενα Σαλγάδο

Το πρόβλημα που θέτει το ΔΝΤ και καταλήγει στην απαίτηση των 200 δισ. ευρώ (ίση με το 10% των κεφαλαίων των τραπεζών) στηρίζεται στο γεγονός ότι στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών δεν έχουν υπολογισθεί "ρεαλιστικά" οι πιθανές ζημιές από το πρόβλημα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Το σύνολο του κειμένου που συντάχθηκε για λογαριασμό του ΔΝΤ θα δοθεί στη δημοσιότητα στα τέλη Σεπτεμβρίου αλλά όπως επισημαίνουν αναλυτές, οι συντάκτες της έκθεσης θέλουν να «κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος» χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι το κόστος για τις τράπεζες θα ανέλθει στα 200 δισ. ευρώ.
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...