Δευτέρα, Αυγούστου 01, 2011

Τέλος εποχής,... για το «El Bulli»

Το πολυβραβευμένο εστιατόριο, με τρία αστέρια Michelin, κλείνει για να μεταμορφωθεί
«Το παρόν θα παραμείνει κλειστό έως το 2014». Ταμπέλα δεν κρέμασαν έξω από το «El Bulli», το τελευταίο πιάτο όμως το σερβίρισαν σεφ και προσωπικό του πολυβραβευμένου ισπανικού εστιατορίου. Για την ακρίβεια, οι τελευταίοι πελάτες - μιας μακράς και ένδοξης περιόδου 24 ετών - είχαν το Σάββατο να διαλέξουν ανάμεσα σε 50 ευφάνταστες γαστριμαργικές δημιουργίες, με επίσης ενδιαφέρουσες ονομασίες όπως οι ελαιόσφαιρες.
Ο καπετάνιος που οδήγησε όλα αυτά τα χρόνια το «El Bulli» σε νέους προορισμούς και κατέκτησε τόσες και τόσες δύσκολες νίκες - τρία αστέρια Michelin και πέντε φορές την κορυφή της λίστας του βρετανικού περιοδικού «The Restaurant» ως το καλύτερο εστιατόριο ανά την υφήλιο - δεν είναι άλλος από τον Φεράν Αντριά.
«Ο κόσμος έχει την εντύπωση ότι είμαι στενοχωρημένος. Απεναντίας, είμαι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο.
Το "El Bulli" δεν κλείνει, απλώς μεταμορφώνεται», εξηγεί ο Αντριά και διευκρινίζει ότι το εστιατόριο θα επανέλθει ως «κέντρο δημιουργίας».
Χωμένο σε έναν πανέμορφο απόμερο κολπίσκο στην Ισπανία, το εστιατόριο ήταν πηγή έμπνευσης για τον ισπανό σεφ, ο οποίος άρχισε την καριέρα του πλένοντας πιάτα σε ξενοδοχεία. Ηταν όμως αυτό το μόνιμο ερώτημα που δεν τον άφηνε να ησυχάσει - «τι μπορεί να κάνει το φαγητό πιο εύγευστο;» - και έτσι γρήγορα ο Αντριά άρχισε να πειραματίζεται με τα υλικά του σε «μοριακό επίπεδο», όπως περιγράφει τη μαγειρική του.

Για 50 πελάτες κάθε φορά και για μόνο έξι μήνες τον χρόνο - τον υπόλοιπο καιρό ο σεφ ταξίδευε σε όλο τον κόσμο προς αναζήτηση νέων προτάσεων - το φαγητό στο «El Bulli» άλλαζε απροσδόκητα σχήματα, υφή, θερμοκρασία: υλικά, όπως το υγρό άζωτο χρησιμοποιούνταν στην κουζίνα για να δημιουργηθούν, λ.χ., λαχανικά ή αφρός φρούτων, ενώ τα φύκια συνδυάζονταν γευστικότατα με το τσάι και το χαβιάρι με ζελέ μήλου.
Αρκετοί υποστηρίζουν πως η οικονομική κρίση έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφαση του Αντριά να κλείσει το εστιατόριο, παρότι εκείνος το αρνείται. 

Επιμέλεια: Μάρω Βακαλοπούλου

 
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...