Τετάρτη, Αυγούστου 10, 2011

Η τρόικα στέλνει τον λογαριασμό

Μέχρι την Παρασκευή αναμένεται η πρώτη 
«έκθεση προόδου» της πορτογαλικής οικονομίας
Πορτογαλία: Η τρόικα στέλνει τον λογαριασμό 
Η κυβέρνηση του πορτογάλου πρωθυπουργού  Πέντρο Πάσος Κοέλιο περνάει το πρώτο τεστ των δανειστών της. Οι αντιπροσωπείες της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ θα δημοσιοποιήσουν μέχρι την Παρασκευή την πρώτη από τις τριμηνιαίες εκθέσεις προόδου της οικονομίας από τις οποίες εξαρτάται ο δανεισμός της Πορτογαλίας. Αν και αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου των 78 δισ. ευρώ, οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας στο κυβερνών κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών.
Το γνώριμο σε Ελλάδα και Ιρλανδία «μαρτύριο της σταγόνας» έχει αρχίσει για τη μόλις δύο μηνών κυβέρνηση και τους πολίτες της χώρας. Ο υπουργός Οικονομικών Βίτορ Γκασπάρ έχει ήδη ανακοινώσει στους συμπατριώτες του μισθωτούς ότι θα λάβουν το 50% του δώρου Χριστουγέννων, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει το διογκούμενο δημοσιονομικό έλλειμμα. Από την έκτακτη φορολόγηση εισοδημάτων αναμένεται να αντληθούν περίπου 800 εκατ. ευρώ και επιπλέον ένα δισ. ευρώ από τις περικοπές δαπανών. Ακόμα 2,5 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν από την πρώτη ιδιωτικοποίηση δημοσίου οργανισμού που έχει εξαγγελθεί και αφορά την επιχείρηση ηλεκτρισμού EDP.

Όμως η μαύρη τρύπα του ελλείμματος προσεγγίζει πλέον το 9% του ΑΕΠ και δύσκολα θα περιοριστεί κάτω από το 6% που είναι ο στόχος για το 2011.

Η συγκυρία είναι αρνητική για τον επιπλέον λόγο ότι οι διεθνείς χρηματαγορές παραμένουν εξαιρετικά δύσπιστες, προεξοφλώντας ότι η Λισαβόνα θα οδηγηθεί αργά ή γρήγορα στο δρόμο της αναδιάρθρωσης χρέους όπως η Ελλάδα. Το κόστος δανεισμού της χώρας από τις αγορές παραμένει εξαιρετικά υψηλό. Ενδεικτικό είναι ότι στις αρχές του μήνα διατέθηκαν έντοκα γραμμάτια τριμήνου με επιτόκιο 4,96% ενώ χθες η Ελλάδα πούλησε εξάμηνα γραμμάτια με επιτόκιο ελαφρώς χαμηλότερο (4,85%).

Ο Κοέλιο υπερθεματίζει σε διαβεβαιώσεις για την πορεία της οικονομίας επαναλαμβάνοντας ότι «η κυβέρνηση θα ξεπεράσει τους στόχους του μνημονίου». Όμως τα στατιστικά δεν επιβεβαιώνουν την αισιοδοξία του. Ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,3% στο τέλος της χρονιάς αντί του μετριοπαθέστερου 2% που είχε εκτιμηθεί τους προηγούμενους μήνες. Ακόμα και με βάση τις (επισφαλείς) προβλέψεις της κυβέρνησης η Πορτογαλία θα βρεθεί και το 2012 σε ύφεση κοντά στο 2%.

Αλλωστε όπως παραδέχεται ο πρόεδρος της EDP Αντόνιο Μέξια «υπάρχουν πολλοί οικονομικοί παράγοντες που διαμορφώνουν το περιβάλλον γύρω από τις οικονομίες της ευρωζώνης αλλά δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο των κυβερνήσεων». 
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...