Τρίτη, Αυγούστου 02, 2011

Λαρς Φελντ: «Η κρίση θα ξαναχτυπήσει το φθινόπωρο»

«Η κρίση στην Ευρώπη δεν έχει τελειώσει» δηλώνει ο Λαρς Φελντ, ένας εκ των πέντε «σοφών»
της γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, που προτείνει μεγαλύτερο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Σε συνέντευξή του στη Süddeutsche Zeitung, ο Φελντ αναφέρει ότι η δημοσιονομική κρίση μεμονωμένων κρατών της ευρωζώνης εξελίχθηκε σε «πραγματική απειλή για το νομισματικό σύστημα», που θέτει σε κίνδυνο το όραμα της ενωμένης Ευρώπης.
Ωστόσο, ο ίδιος απαντά στους επικριτές των πακέτων διάσωσης ότι η ευρωπαϊκή ενοποίηση μόνο πλεονεκτήματα έχει δώσει στη Γερμανία, ενώ καθιστά την Ευρώπη ισχυρό παίκτη στην παγκόσμια σκακιέρα.
Επίσης, ο γερμανός «σοφός» προειδοποιεί ότι «η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι το αποτέλεσμα εκβιασμού», ενώ τα πακέτα διάσωσης δεν θα πρέπει να επιβαρύνουν δυσανάλογα τα υγιή δημοσιονομικά κράτη.
Παράλληλα, ο Φελντ «βλέπει» νέες αναταράξεις στις αγορές, που θα εκδηλωθούν το αργότερο μέχρι το Σεπτέμβριο, καθώς οι αγορές θα εκφράσουν αμφιβολίες τόσο για την επάρκεια του νέου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας όσο και για τη πειθαρχία άλλων κρατών της ευρωζώνης.
Ωστόσο, παραδέχεται ότι το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδος δεν είναι επαρκές και θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερο «κούρεμα» των χρεών. «Οι ιδιώτες πιστωτές λαμβάνουν τώρα το 80% της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων, που κατέχουν, παρά το γεγονός ότι οι τίτλοι έχουν χάσει στην αγορά το 50% της αξίας τους Με τον τρόπο αυτό οι κερδοσκόποι ανταμείβονται και επιδοτούνται μάλιστα για τις επικίνδυνες επιλογές τους», αναφέρει.
Εντύπωση προκαλεί η θέση του Φελντ για τους οίκους αξιολόγησης, καθώς απορρίπτει την κριτική που ασκούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για το ρόλο που παίζουν. «Οι οίκοι αξιολόγησης δεν είναι το πρόβλημα. Απλώς επιβεβαιώνουν αυτό που έχουν ήδη προεξοφλήσει οι αγορές», αναφέρει με νόημα.
newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...