Αντιμέτωπος με τους «φίλους» του στο Ε.Λ.Κ.
παραμένει ο Αντώνης Σαμαράς. Οι «ομόσταβλοι» του,
στη μεγάλη τους πλειονότητα, διαφωνούν ανοιχτά
με τη στάση της Νέας Δημοκρατίας στις Ευρωπαϊκές Αποφάσεις ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον κατηγορούν για «λαϊκισμό», εμμένοντας στην ανάγκη συναίνεσης.
Α. Σαμαράς: Διαφωνούμε με Ευρωπαίους ηγέτες για το «μείγμα πολιτικής»
Αν και οι στενοί του συνεργάτες αρνούνται να παραδεχθούν το «μη φιλικό κλίμα», που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στις συντηρητικές παρατάξεις της Ευρώπης, προτάσσοντας τον ικανοποιητικό πια αριθμό ξένων δημοσιευμάτων που συντάσσονται με τις θέσεις και τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς παραδέχεται πως «υπάρχει διαφωνία με κάποιους ηγέτες για το «μείγμα πολιτικής», που αποτελεί το φάρμακο για το πρόβλημα».
Έχοντας να αντιμετωπίσει τη σκληρή κριτική, όχι μόνο της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άγκελας Μέρκελ, αλλά και σειράς άλλων πολιτικών ηγετών καθώς και Ευρωπαίων αξιωματούχων, όπως του Ζοζέ Εμμανουέλ Μπαρόζο, του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αλλά και του Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ -τον ρόλο του οποίου ο Γαλλογερμανικός άξονας, αποφάσισε να ενισχύσει, προτείνοντάς του την θέση του «επιτηρητή της δημοσιονομικής πειθαρχίας, στις χώρες της ζώνης του Ευρώ»- ο Αντώνης Σαμαράς, δεν προτίθεται να υποχωρήσει των θέσεών του αλλά αντιθέτως έχει αποφασίσει να επιμείνει μέχρι τέλους.
Ο ίδιος μάλιστα θεωρεί ότι η στρατηγική του αυτή επιλογή -πέραν του γεγονότος ότι πλέον αποτελεί μονόδρομο- θα αποδώσει το επόμενο διάστημα καρπούς. Σε αυτή τη λογική, την περασμένη Τρίτη δε δίστασε να «επιτεθεί» στους Άγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί, χρεώνοντάς τους έλλειψη «απαραίτητης αποφασιστικότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης».
Ανάλογη στάση αναμένεται να κρατήσει, εάν χρειαστεί και δημόσια, και απέναντι τους αρχηγούς της Φινλανδίας, της Ολλανδίας αλλά και άλλων χωρών ενώ θεωρείται δεδομένο ότι δε θα διστάσει να παραδεχθεί την «διαφορετική του γραμμή», αλλά και την αναγκαιότητα υιοθέτησης της από τους δανειστές μας και στην ΔΕΘ.
Οι 3+1 της Συγγρού
Αν και δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν «άσπονδοι φίλοι», του προέδρου της ΝΔ, οι Κωστής Χατζηδάκης, Άρης Σπηλιωτόπουλος, Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είναι γνωστοί για τη λιγότερο θερμή υποστήριξη τους στις «διαδοχικές αρνήσεις Σαμαρά».
Μάλιστα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο -δίνοντας ή όχι "λευκή επιταγή"- τα ανωτέρω στελέχη έχουν εκφράσει κατά καιρούς μια πιο ανεκτική θέση ως προς την ανάγκη συναίνεσης ή συμφωνίας της ΝΔ, με ορισμένα κρίσιμα ζητήματα ή νομοθετήματα.
Επισήμως πάντως η «Συγγρού», εκφράζει την εμπιστοσύνη της δια του ρόλου που έχουν οι παραπάνω βουλευτές στην ιεραρχία του κόμματος, υπογραμμίζοντας πως υπάρχει πλήρης ταύτιση αφού ούτε ο Αντώνης Σαμαράς τάσσεται υπέρ της στείρας άρνησης, γεγονός που αποδεικνύεται και από την υπερψήφιση νομοθετημάτων που έχει φέρει η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου αλλά και από τις εναλλακτικές προτάσεις που φέρνει κάθε φορά που διαφωνεί ανοικτά με την κυβερνητική πολιτική.
Στη ΝΔ απεύχονται πάντως ένα νέο κύμα εσωστρέφειας, καθώς οι όποιες διαφοροποιήσεις στελεχών δεν είναι έντονες το τελευταίο διαστημα και μια διαφορετική εξέλιξη θα ήταν ό,τι χειρότερο ενόψει της ΔΕΘ. Το ενιαίο μισθολόγιο, η στάση του κόμματος στο πρόσφατο ζήτημα των ταξί και οι αποκρατικοποιήσεις, αποτελούν σημεία τριβής και διαφοροποίησης, ωστόσο για την ώρα έχει επιτευχθεί η πολυπόθητη εσωτερική νηνεμία.
newscode
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου