Τετάρτη, Αυγούστου 10, 2011

Η εφηβική εγκυμοσύνη είναι... «μεταδοτική»

Ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις παίρνει το 
φαινόμενο στις ανεπτυγμένες χώρες
Η εφηβική εγκυμοσύνη είναι... «μεταδοτική» 
Η πιθανότητα μια έφηβη κοπέλα να γίνει μητέρα

αυξάνεται καθοριστικά, αν έχει μια αδελφή η οποία επίσης έμεινε έγκυος πριν κλείσει τα 20 της χρόνια. Αυτή η «μεταδοτικότητα» του φαινομένου της εφηβικής εγκυμοσύνης επιβεβαιώνεται από νέα έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ και καταδεικνύει πως τα κορίτσια ηλικίας 16-19 ετών επηρεάζονται πολύ περισσότερο από τις αδερφές τους, παρά από τις προειδοποιήσεις της οικογένειας, των ειδικών και των εκπαιδευτικών.


Η πιθανότητα να γίνει μητέρα ένα κορίτσι σε νεαρή ηλικία, του οποίου η αδερφή έχει ήδη δοκιμάσει την μητρότητα σε εξίσου νεαρή ηλικία είναι περίπου 40%, ενώ για τα κορίτσια χωρίς εμπειρία εφηβικής εγκυμοσύνης στο οικογενειακό του περιβάλλον η πιθανότητα είναι 20%.

Μάλιστα, το υψηλό μορφωτικό επίπεδο και η οικονομική επιφάνεια της οικογένειας παίζουν καθοριστικό ρόλο, αφού η εφηβική εγκυμοσύνη αποδεικνύεται λιγότερο «δημοφιλής» στις οικονομικά πιο ευκατάστατες οικογένειες.

Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγήτρια Κάρολ Πόππερ υποστήριξε ότι «τα αδέρφια επηρεάζονται περισσότερο από μια πρόωρη μητρότητα, παρά από τις παραινέσεις σε θέματα εκπαίδευσης. Το μήνυμα της έρευνας είναι ότι αυτά που μαθαίνουμε στο σχολείο δεν αρκούν να επηρεάσουν τις μεταξύ αδερφών συναναστροφές. Γι' αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας στην δημόσια πολιτική στρατηγική μας και να επικεντρωθούμε στο τι συμβαίνει μέσα στην οικογένεια».

Επιπλέον, επιστήμονες σε παλαιότερη έρευνά τους είχαν υποστηρίξει ότι η σεξουαλική συμπεριφορά του αδερφού ή της αδερφής ενός εφήβου επηρεάζει περισσότερο τον ίδιο τον έφηβο απ' ότι η σεξουαλική συμπεριφορά των φίλων του.

Ειδικά η Βρετανία έχει τους υψηλότερους δείκτες εφηβικής εγκυμοσύνης στην Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση προωθεί προγράμματα αντισύλληψης για τους εφήβους. Ένα από αυτά, υπό τον τίτλο «Στρατηγική για την εφηβική εγκυμοσύνη», περιελάμβανε, εκτός από μαθήματα σεξουαλικής αγωγής από ιατρούς και εκπαιδευτικούς, επενδύσεις σε σχετικά προγράμματα αντισύλληψης ύψους 280 εκ. λιρών, καθώς και διαφημιστική εκστρατεία. Παρόλα αυτά αντισύλληψη χρησιμοποιούν μόλις το 38% όσων κοριτσιών κάτω των 18 ετών έχουν σεξουαλική ζωή.
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...