Σάββατο, Αυγούστου 20, 2011

«Κολλητική» μεταξύ των αδελφών είναι η εφηβική εγκυμοσύνη

 
Η εφηβική εγκυμοσύνη φαίνεται να είναι «κολλητική» 
μεταξύ των αδελφών, υποστηρίζουν Βρετανοί και 
Νορβηγοί επιστήμονες, σύμφωνα με στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το BBC.

Η μελέτη αφορούσε περισσότερες από 42.000 έφηβες κοπέλες από τη Νορβηγία και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν πιθανότερο να μείνουν έγκυες αν είχαν ήδη μια μεγαλύτερη αδελφή που είχε αποκτήσει παιδί σε εφηβική ηλικία.

Μάλιστα η επίδραση ήταν ισχυρότερη όταν οι αδελφές είχαν μικρή διαφορά ηλικίας ή προέρχονταν από φτωχό οικογενειακό περιβάλλον.

Παράγοντες όπως το οικογενειακό περιβάλλον και το επίπεδο μόρφωσης είναι ήδη γνωστό ότι επηρεάζουν την εφηβική κύηση. Η παρούσα έρευνα που έγινε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, επικεντρώθηκε στην επίδραση που έχει η σχέση μεταξύ των αδελφών.

«Οι αδελφές συνήθως περνάνε αρκετό χρόνο μεταξύ τους, απ’ ότι με συμμαθήτριες και φίλες και άρα είναι πιθανότερο να επηρεάζουν η μια την άλλη με την συμπεριφορά τους», υπογραμμίζεται στην έρευνα.

Οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία για παιδιά που είχαν γεννηθεί την περίοδο 1947-1958, συγκρίνοντας οικογένειες με όμοια κοινωνική προέλευση, από διαφορετικές περιοχές της Νορβηγίας.

Η πιθανότητα της μικρότερη αδελφής να κυοφορήσει στην εφηβεία από μία στις πέντε, αυξανόταν σε δύο στις πέντε πιθανότητες, αν είχε μεγαλύτερη αδερφή που είχε αποκτήσει παιδί σε εφηβική ηλικία.

Ο χρόνος που περνούσε το κορίτσι στο σχολικό περιβάλλον μείωνε την πιθανότητα εφηβικής κύησης, αλλά σε μικρότερη κλίμακα από την επίδραση της εγκύου αδελφής.

Η Δρ Κάρολ Προππερ που πήρε μέρος στην έρευνα περιγράφει την κατάσταση ως «‘κολλητική’ επίδραση της εφηβικής μητρότητας». Και εξηγεί ότι «δύο ομάδες κοριτσιών είναι ιδιαίτερα ευάλωτες, οι αδελφές με μικρή διαφορά ηλικίας και εκείνες που προέρχονται από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα».

Φυσικά η «αδελφική επίδραση» εξασθενεί όσο μεγαλώνει το ηλικιακό κενό μεταξύ των αδελφών, καθώς ακολουθούν διαφορετικούς «κύκλους» ζωής, ενώ όταν έχουν κοντινές ηλικίες είναι φυσικό να έχουν κοινό κοινωνικό «κύκλο».

Η Δρ Προππερ εξηγεί ότι έρευνα εστίασε στις γεννήσεις και όχι στις συλλήψεις, διότι μια μεγαλύτερη αδερφή με παιδί, μπορεί να επηρεάσει την μικρότερη ως προς την απόφασή της να συνεχίσει ή να διακόψει μια εγκυμοσύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...