Δευτέρα, Αυγούστου 01, 2011

Τα τανκς του Άσαντ σφυροκοπούν ξανά,... τη Χάμα μετά τη σφαγή

Σύρος προσπαθεί να γλιτώσει από τα πυρά στη γειτονιά Καζού της πόλης Χάμα σε στιγμιότυπο από βίντεο
Σύρος προσπαθεί να γλιτώσει από τα πυρά στη γειτονιά Καζού της πόλης Χάμα σε στιγμιότυπο από βίντεο   (Φωτογραφία:  Reuters )
Δαμασκός, Συρία
Αψηφώντας τη διεθνή κατακραυγή το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ συνεχίζει την άγρια καταστολή στην πόλη Χάμα της κεντρικής Συρίας, όπου γράφτηκε την Κυριακή μία από τις πιο αιματηρές σελίδες στην αντικυβερνητική εξέγερση με το θάνατο περισσότερων από 100 διαδηλωτών. Άρματα μάχης άνοιξαν ξανά πυρ το μεσημέρι της Δευτέρας και πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς.

Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα καταδικάζει την καταστολή και δρομολογείται έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών κατόπιν αιτήματος της Γερμανίας και της Ιταλίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται παράλληλα για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του καθεστώτος της Δαμασκού, όπως ανακοινώθηκε από το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο από πλευράς Βρετανίας όσο και κατά δήλωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν δεν υπάρχει ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας.

Επιμένει το καθεστώς

Συριακά άρματα μάχης βομβάρδισαν το μεσημέρι της Δευτέρας βορειοανατολική περιοχή της πόλης Χάμα, σκοτώνοντας σύμφωνα με μαρτυρίες τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους.

Οι στρατιώτες και τα άρματα μάχης που αιματοκύλισαν την Κυριακή την εξεγερμένη πόλη επιχειρώντας να ανακτήσουν τον έλεγχο από τους κατοίκους αποσύρθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στα περίχωρα, ωστόσο φαίνεται πως επιστρέφουν για νέα επίθεση.

Συνολικά την Κυριακή σκοτώθηκαν περισσότεροι από 130 άνθρωποι σε όλη τη χώρα.

Οι δηλώσεις καταδίκης που φθάνουν από τη διεθνή κοινότητα δεν πτοούν τον Μπασάρ αλ-Άσαντ, ο οποίος «βλέπει» σταθερά «συνωμοσία για την υπονόμευση της εθνικής ενότητας της χώρας» και φαίνεται πως έχει διατάξει τους άνδρες τους να πάρουν με κάθε κόστος τον έλεγχο της Χάμα -επίκεντρο της σφαγής του 1982.

Ο τότε πρόεδρος Χαφέζ αλ-Άσαντ, πατέρας του σημερινού προέδρου, χρησιμοποίησε το στρατό για να καταστείλει εξέγερση του εκτός νόμου κινήματος των Αδελφών Μουσουλμάνων, με αποτέλεσμα να χάσουν τότε τη ζωή τους πάνω από 30.000 άνθρωποι, στο αιματηρότερο επεισόδιο της σύγχρονης ιστορίας της Συρίας.

Τον περασμένο Μάιο, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ ότι «δεν θέλουμε να δούμε άλλη μία σφαγή στη Χάμα» και ότι θα ήταν δύσκολο να αντιμετωπίσει τις συνέπειες εάν νέα τέτοιο γεγονός επαναλαμβανόταν.

Παγκόσμια καταδίκη - Αποκλείεται η στρατιωτική δράση

Γερμανία και Ιταλία ζήτησαν τη Δευτέρα την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας με ζητούμενο περαιτέρω κυρώσεις και ένα ψήφισμα καταδίκης του καθεστώτος Άσαντ. Καταδικάζει τη βία ο Λευκός Οίκος, νέες κυρώσεις ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, τερματισμό της βίας ζητά η Ρωσία.

Πάντως, τόσο από πλευράς Βρετανίας -διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ- όσο και κατά δήλωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν δεν υπάρχει ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας.

«Δεν υφίστανται οι προϋποθέσεις» για μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, τονίζει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται στη γαλλική εφημερίδα Midi Libre.

«Στη Λιβύη διεξάγουμε μια επιχείρηση με σαφή εντολή του ΟΗΕ. Επίσης έχουμε την υποστήριξη των χωρών της περιοχής. Αυτές οι δυο προϋποθέσεις δεν υφίστανται στη Συρία» αναφέρει, καταδικάζοντας τις πράξεις βίας των συριακών δυνάμεων ασφαλείας κατά του πληθυσμού.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...