Αποσυνδέει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών τις πολιτικές συζητήσεις και διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στη Γερμανία από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου για την Ελλάδα.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ρωτήθηκε ακόμη αν οι προαναφερόμενες πολιτικές αντιδράσεις αποτελούν διασταλτικά απειλή για τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας και αν μπορεί ο ίδιος να δηλώσει με βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα έχει εγκαίρως πρόσβαση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
Συνεργάτες του κ. Σόιμπλε απάντησαν: «Το υπουργείο θεωρεί ότι όποιες συζητήσεις διεξάγονται επί του παρόντος στη Γερμανία δεν θα μπορούσαν σε οποιαδήποτε περίπτωση να θέσουν σε κίνδυνο το χρονοδιάγραμμα και την εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του περασμένου μήνα».
Σημειώνεται πως οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής απαιτούν την επικύρωση των εθνικών ευρωπαϊκών κοινοβουλίων, τα οποία δεν αναμένεται να είναι σε θέση να νομοθετήσουν πριν από τον Σεπτέμβριο, αφού δηλαδή επιστρέψουν οι βουλευτές από τις θερινές διακοπές. Ωστόσο, παρά τα όσα έχουν διαδραματιστεί στη Γερμανία τις τελευταίες ημέρες, το υπουργείο Οικονομικών της χώρας δεν θεωρεί πως ειδικά στην περίπτωση της Γερμανίας θα ανακύψει κάποιο πρόβλημα από αυτή τη διαδικασία.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, δεν υπάρχει κίνδυνος να μείνει εκτεθειμένη η Ελλάδα, ακόμη και στην περίπτωση μη έγκαιρης ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Μάλιστα, όπως αποκάλυψε η εκπρόσωπος του κ. Ρεν, σε αυτή την περίπτωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταρτίσει εφεδρικό σχέδιο, που προβλέπει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας τον Σεπτέμβριο μέσω του αρχικού μηχανισμού στήριξης των 110 δισ. ευρώ. «Σε κάθε περίπτωση, δεν θα υπάρξει κενό χρηματοδότησης. Η Ελλάδα θα στηριχτεί από τον υφιστάμενο μηχανισμό», τόνισε.
Ρεπορταζ: Θανάσης Κουκάκης
tanea
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου