Κυριακή, Αυγούστου 21, 2011

Άρχισε η ώρα μηδέν για τον Καντάφι

Σφοδρές μάχες μαίνονται στην Λιβύη με τις 
επόμενες ώρες να είναι κρίσιμες για το καθεστώς
Καντάφι. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters
συνεχή πυρά αυτομάτων όπλων και μια σειρά
εκρήξεων ακούστηκαν στην Τρίπολη τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή.
Κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε δηλώσει λίγη ώρα νωρίτερα πως η επίθεση στην Τρίπολη από εξεγερμένους που προσπαθούν να εκθρονίσουν τον Μουάμαρ Καντάφι "αντιμετωπίστηκαν".
Ένα ανώτερο στέλεχος των εξεγερμένων είπε ότι αντίπαλοι του καθεστώτος του Καντάφι στην πρωτεύουσα ξεσηκώθηκαν και συντονίζονται με τους εξεγερμένους που περικυκλώνουν την πρωτεύουσα.
"Η ώρα μηδέν άρχισε. Οι εξεγερμένοι στην Τρίπολη ξεσηκώθηκαν", είπε ο Άμπντελ Χάφεζ Γόγκα, αντιπρόεδρος του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, που εδρεύει στη Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη.

"Υπάρχει συντονισμός με τους εξεγερμένους στην Τρίπολη. Ήταν ένα προκαθορισμένο σχέδιο. Ετοιμάζονταν για λίγο καιρό. Υπάρχει συντονισμός με τους εξεγερμένους που πλησιάζουν από ανατολάς, δυσμάς και νότο", πρόσθεσε.
Ο Γόγκα ανέφερε ακόμη ότι μαχητικά αεροσκάφη του NATO εξαπολύουν επιδρομές για να απασχολούν τις δυνάμεις του Καντάφι. "Οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες. Πολλές από τις ταξιαρχίες τους και τους διοικητές τους έχουν τραπεί σε φυγή".
Δεν υποχωρεί ο Καντάφι
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Λιβύης, Μούσα Ιμπραήμ, δήλωσε ότι "ένοπλοι εισέδυσαν στην Τρίπολη" αλλά αντιμετωπίστηκαν, μεταδίδει η κρατική τηλεόραση.
Ο Ιμπραήμ πρόσθεσε ότι "η Τρίπολη είναι ασφαλής".

Διευκρίνισε ότι οι ένοπλοι ήταν εξεγερμένοι και μπήκαν στην Τρίπολη "σε μικρές ομάδες μερικών δεκάδων".
Είπε ακόμη ότι ανάμεσα στους εξεγερμένους που συνελήφθησαν είναι "αλγερινοί, τυνήσιοι και αιγύπτιοι", πάντοτε σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Λιβύης.
Ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι απηύθυνε νέο ηχητικό μήνυμα στους υποστηρικτές του τα ξημερώματα (περίπου 03:00 ώρα Ελλάδος) συγχαίροντάς τους διότι απώθησαν την επίθεση των εξεγερμένων "ποντικών" στην πρωτεύουσα Τρίπολη, ενώ κατηγόρησε τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ότι "θέλει να κλέψει" το πετρέλαιο της χώρας.
Ο Καντάφι έκανε τις δηλώσεις αυτές σε ένα ηχητικό μήνυμα που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, κατηγορώντας παράλληλα τους εξεγερμένους ότι "επιδιώκουν την καταστροφή του λιβυκού λαού".
Κάλεσε ακόμα τους υποστηρικτές του να "πορευθούν, εκατομμύρια από αυτούς" για να δώσουν ένα τέλος στην "μασκαράτα" της εξέγερσης που μαίνεται στη χώρα από το Φεβρουάριο, εν μέσω πληροφοριών περί μαχών σε πολλές συνοικίες της Τρίπολης.
"Πρέπει να τελειώσει αυτή η μασκαράτα. Πρέπει να βαδίσετε, εκατομμύρια από εσάς, για να απελευθερώσετε τις κατεστραμμένες πόλεις", που ελέγχονται από τους εξεγερμένους, είπε.
Στο μεταξύ στη Βεγγάζη εξεγερμένοι, κυρίως άνδρες, συγκεντρώθηκαν για να εορτάσουν τον "ξεσηκωμό" στην Τρίπολη, φωνάζοντας συνθήματα όπως "αντίο Καντάφι, ο θεός είναι μεγάλος".
Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Jana μετέδωσε χθες ότι 27 άμαχοι σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς του NATO στην Τρίπολη. Αξιωματούχος είπε πως οι άμαχοι σκοτώθηκαν όταν βομβαρδίστηκαν από αεροσκάφη του Συμφώνου μια φαρμακαποθήκη, ένας ραδιοφωνικός σταθμός και ένα τέμενος.
newscode

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...