«Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια», ξεκαθαρίζουν οι τοπικές Αρχές και επιχειρηματίες στα κοσμοπολίτικα νησιά, σε περίπτωση που αλλάξει τελικά, όπως φημολογείται, το ισχύον καθεστώς με τον μειωμένο κατά 30% ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές.
Η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να βάλει τέλος σε αυτή τη διακριτική φορολογική μεταχείριση ειδικά για τα πλούσια νησιά του Αιγαίου, πυροδοτεί τις αντιδράσεις των νησιωτών. «Να μην κάνουν τον φόρο επαχθέστερο για εμάς. Θα αντιδράσουμε με δυναμικές κινητοποιήσεις αν πάψει να εφαρμόζεται η έως τώρα "ευνοϊκή" ρύθμιση με τον ΦΠΑ», προειδοποιεί, μέσω των «ΝΕΩΝ», ο δήμαρχος της Μυκόνου Αθανάσιος Κουσαθανάς-Μέγας. «Ο ισχύων ΦΠΑ είναι κεκτημένο δικαίωμά μας. Αγωνιστήκαμε γι' αυτόν, γι' αυτό και πρέπει να παραμείνει ως έχει. Την ώρα που οι δημόσιες υπηρεσίες του νησιού μας είναι όλες υποστελεχωμένες, με τον ΦΠΑ της Μυκόνου ασχολούνται στο υπουργείο Οικονομικών; Ας καταλάβουν ότι εδώ δεν ζουν μόνο οι τουρίστες αλλά και μόνιμοι κάτοικοι, που δεν αντέχουν σε περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων και την εστίαση», υποστηρίζει. «Μας λένε ακριβούς, θα γίνουμε τώρα ακόμα ακριβότεροι; Με μεγαλύτερο ΦΠΑ δεν θα είμαστε πλέον ανταγωνιστικοί. Δηλαδή, θα στείλουμε τους τουρίστες μας στην Τουρκία; Ηδη, με τέτοια κρίση οι επιχειρηματίες μας τους κρατούν με νύχια και με δόντια. Μόνο με τον… πελεκάνο θα μείνουμε;», αναρωτιέται.
Ενδεχόμενη κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ θα επιφέρει μεγάλο πλήγμα στην οικονομία της Σαντορίνης, εκτιμά με τη σειρά του και ο δήμαρχος της Θήρας Αναστάσιος-Νικόλαος Ζώρζος. «Η διαφορά μας από τα άλλα νησιά είναι πως εδώ το κόστος διαβίωσης είναι πραγματικά μεγαλύτερο εξαιτίας των τσουχτερών μεταφορικών. Τα πάντα στο νησί μας είναι ακριβότερα, συγκριτικά με άλλες περιοχές, νησιωτικές και μη. Μια νέα επιβάρυνση στους χώρους εστίασης θα είναι ισχυρό χτύπημα στον γαστρονομικό τουρισμό, σε αυτή τη θεματική μορφή εναλλακτικού τουρισμού που τόσο συμβάλλει στο εθνικό εισόδημα και καταβάλλουμε υπερπροσπάθειες να τον ενισχύσουμε. Πιθανή μεγαλύτερη φορολόγησή μας θα συνιστούσε αντικίνητρο, γι' αυτό και σκοπεύουμε να αντιδράσουμε εφόσον αλλάξει το ισχύον status. Ηδη η ανησυχία στην τοπική κοινωνία είναι έκδηλη. Καλό θα ήταν το οικονομικό επιτελείο να ξαναδεί το θέμα. Είναι λάθος να προσδοκά εισοδήματα από τον τουρισμό μας και ταυτόχρονα να εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής επιπλέον ΦΠΑ, στο τέλος θα πάψει να έχει και αυτό το σταθερό εισόδημα. Το κράτος ας μη βλέπει μόνο την είσπραξη αλλά και την ανάπτυξη, ειδικά των νησιωτικών και των ορεινών περιοχών της χώρας», σημειώνει.
«Θα φύγουν όλοι». Σήμερα για τις νησιωτικές περιοχές οι φορολογικοί συντελεστές μειώνονται συνολικά 30%: από 23% γίνεται 16%, ο μειωμένος 9% (από 13%) και ο υπερμειωμένος 5% (από 6,5%). Με τη διαφορά ότι συνεργάτες του Ευάγγ. Βενιζέλου εισηγούνται στον υπουργό Οικονομικών ως πιο δίκαιη τη μη υπαγωγή πλέον στο ευνοϊκό καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ νησιών, όπου η φοροδιαφυγή οργιάζει. «Εχουν δίκιο να διαμαρτύρονται οι κάτοικοι των δημοφιλέστερων τουριστικών προορισμών», αναφέρει ο Γιάννης Κουζούπης, εστιάτορας στην Ερμούπολη Σύρου, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ). «Το μείον 30% που ισχύει χρόνια τώρα στον ΦΠΑ για τα νησιά, πλην Κρήτης, δεν αποτελεί χάρη προς τους νησιώτες. Αντιθέτως, πρόκειται ουσιαστικά για την επιστροφή της επιβάρυνσης που προκύπτει από το πολύ υψηλό - σημαντικά μεγαλύτερο από αυτό των μεγαλουπόλεων - κόστος διαβίωσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων στη νησιωτική χώρα. Θεωρώ πως θα είναι καταστροφή, αν τελικά υιοθετηθεί από το υπουργείο Οικονομικών αυτός ο διαχωρισμός σε ΦΠΑ δύο ταχυτήτων, έναν για τα κοσμοπολίτικα νησιά και έναν για τα υπόλοιπα. Αν τυχόν καταργηθεί αυτός ο μειωμένος ΦΠΑ, τότε θα φύγουν όλοι από τα νησιά μας! Να μας επιδοτούν χρειάζεται, όχι να μας φορολογούν περισσότερο», προτρέπει.
«Θα είναι έγκλημα μια πιθανή κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ. Τα νησιά έχουν αρχίσει και υποφέρουν οικονομικά την τελευταία πενταετία, δεν αντέχουν άλλη ακρίβεια. Τα περισσότερα μαγαζιά δουλεύουν για ένα δίμηνο από τον τουρισμό, τον χειμώνα χτυπάνε… μύγες. Στα βενζινάδικα ήδη μας έχει τσακίσει το επιβληθέν πλαφόν. Οι ξενοδόχοι, πάλι, έχουν υπογράψει συμβόλαια με συγκεκριμένες τιμές. Ποιος πράκτορας θα φέρει κόσμο αν αλλάξουν οι χρεώσεις λόγω ΦΠΑ; Στο τέλος θα φύγουν όλοι για απέναντι, για Τουρκία», λέει ο Γιάννης Τουλαντάς, ιδιοκτήτης πρατηρίου υγρών καυσίμων στο Ψαλίδι της Κω, εδώ και 13 χρόνια. Για 27 χρόνια ταβερνιάρης κατά το παρελθόν, ξέρει καλά και τον κλάδο της εστίασης. «Δεν είναι όλες οι επιχειρήσεις οικογενειακές. Αναγκαστικά, θα απολυθεί κόσμος σε περίπτωση υψηλότερου ΦΠΑ. Ούτε πελάτες πρόκειται να ξαναπατήσουν στα μαγαζιά. Ούτως ή άλλως, περνάμε δύσκολα. Αν περάσει κι αυτή η ρύθμιση, θα είναι πια και η ταφόπλακά μας», υποστηρίζει.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΠΕΤΡΟΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ
tanea
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου