Τετάρτη, Αυγούστου 17, 2011

Η νεογιλή οδοντοφυΐα δεν προκαλεί σοβαρή συμπτωματολογία


Τα δοντάκια δεν προκαλούν υψηλό πυρετό, μόνο μικροενοχλήσεις στην διάθεση του βρέφους
Τα δοντάκια δεν προκαλούν υψηλό πυρετό, μόνο 
μικροενοχλήσεις στην διάθεση του βρέφους 
Νέα Υόρκη, Ηνωμένο Βασίλειο
Ο υψηλός πυρετός και άλλα πιθανόν σοβαρά συμπτώματα στα βρέφη δεν θα πρέπει να θεωρούνται απόρροια της φυσιολογικής διαδικασίας ανάπτυξης των δοντιών, σύμφωνα με νέα βραζιλιάνικη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

Η Δρ Ζοάνα Ράμος-Χόρχε από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Minas Gerais στην Βραζιλία έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 47 βρέφη για οκτώ μήνες και παρατήρησε ότι νεογιλή (παιδική) οδοντοφυΐα (που ξεκινά περίπου στον 6ο μήνα ζωής) προκαλούσε σχετικά ήπια προβλήματα όπως ευερεθιστότητα, σιελόρροια, διάρροια διάρκειας περίπου ενός 24ωρου και προβλήματα στον ύπνο. Σε καμιά περίπτωση δεν σχετιζόταν με σοβαρά συμπτώματα, όπως υψηλός πυρετός ή παρατεταμένα επεισόδια διάρροιας.

Η μελέτη επιβεβαιώνει παλαιότερα στοιχεία που είχαν αποτύχει να τεκμηριώσουν σχέση μεταξύ οδοντοφυΐας και σοβαρής συμπτωματολογίας.

Πιο αναλυτικά, τα 47 βρέφη ήταν μεταξύ 5 και 15 μηνών και οι επιστήμονες τα επισκέπτονταν επί οκτώ μήνες καθημερινά για να τα θερμομετρήσουν, να ελέγξουν την ανάπτυξη της οδοντοστοιχίας και να ρωτήσουν τις μητέρες για τυχόν συμπτώματα.

Συνολικά, τα βρέφη ήταν πιθανότερο να είναι ανήσυχα ή να έχουν διάρροια, προβλήματα με τον ύπνο ή την όρεξη τους στην φάση της οδοντοφυΐας. Αλλά τα συμπτώματα αυτά δεν ήταν σοβαρά ή δεν διαρκούσαν πολλές ημέρες.

Η διαπίστωση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την παγιωμένη αντίληψη γονιών και γιατρών ότι η οδοντοφυΐα προκαλεί πυρετό, εμετό και άλλα σοβαρότερα συμπτώματα.

Μάλιστα, η Δρ Ράμος-Χόρχε αναφέρει δύο περιπτώσεις που ο παιδίατρος εκτίμησε ότι τα σοβαρά συμπτώματα οφείλονταν στην οδοντοφυΐα, ενώ τελικά το ένα βρέφος είχε γαστρεντερική λοίμωξη και το άλλο μηνιγγίτιδα.

Επομένως όταν τα βρέφη μετά τον έκτο μήνα παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα οι γονείς και θεράποντες ιατροί δεν θα πρέπει να υποθέτουν ότι ευθύνεται η νεογιλή οδοντοφυΐα.
health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...