Ειλημμένη απόφαση για όξυνση των τόνων εν όψει
ΔΕΘ και ανοικτών κοινωνικών μετώπων
Πληθαίνουν τις επιθέσεις τους προς την ΝΔ ο
πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου και ο υπουργός
Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος
Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα στην κυβέρνηση και στη ΝΔ, λίγες ημέρες πριν από τη ΔΕΘ. Καθίσταται πλέον φανερό ότι εγκαταλείπεται η πολιτική της συναίνεσης την οποία είχε επιδιώξει το προηγούμενο διάστημα το Μέγαρο Μαξίμου και ότι οιδοκομείται μια νέα στρατηγική για το δύσκολο φθινόπωρο που έρχεται. Στην κυβέρνηση υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τα αυξανόμενα κοινωνικά μέτωπα και όπως φαίνεται επιθυμούν να φέρουν προ των ευθυνών τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ειδικά τη ΝΔ), τα οποία σε πολλές περιπτώσεις παρέχουν στήριξη στις ομάδες που αντιδρούν στις αλλαγές που προωθούνται.
Την Κυριακή ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου εξαπέλυσε επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ λέγοντας ότι ο κ. Αντ. Σαμαράς «αποφάσισε να καθίσει στις κερκίδες και να πετάει φωτοβολίδες. Για να εισπράξουμε εμείς το κόστος, θεωρώντας ότι θα κερδίσει από τη φθορά μας». Την επόμενη ημέρα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος απάντησε στις προσωπικές επιθέσεις που όπως είπε δέχεται από τη ΝΔ.
«Είναι προφανές ότι ο κ. Σαμαράς έχει κάνει μία επιλογή, τον ενδιαφέρει πρωτίστως να έρθουν τα πράγματα έτσι ώστε να γίνει Πρωθυπουργός. Εγώ έχω κάνει μία άλλη επιλογή: Ανέλαβα μία ευθύνη, μία δυσβάστακτη ευθύνη, το ξέρετε πολύ καλά ότι αυτό έγινε χωρίς να το επιθυμώ ή να το επιδιώκω και προκειμένου να φέρω σε πέρας αυτή την αποστολή που την θεωρώ εθνική, έχω κατά πάσα πιθανότητα θυσιάσει οποιαδήποτε πολιτική μου προοπτική», δήλωσε.
Η τοποθέτηση αυτή του κ. Βενιζέλου έκανε μεγάλη αίσθηση στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ όπου παραμένει ζωντανή η συζήτηση για το αν έλαβε ή όχι δαχτυλίδι διαδοχής από τον κ. Παπανδρέου στον ανασχηματισμό. Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών επιχείρησε να κάνει μια υπέρβαση σε σχέση με αυτές τις συζητήσεις για τις πρόωρες εκλογές και της ενδεχόμενης διαδοχής στο ΠαΣοΚ, λέγοντας στην ουσία ότι προσωπικά δεν τον ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος και ότι γνώμονας της προσπάθειας του είναι η εθνική ανάγκη και όχι η πολιτική προοπτική του.
Ο κ. Βενιζέλος έκανε παρέμβαση και στα ζητήματα λειτουργίας της κυβέρνησης και ειδικά στον εσωτερικό διχασμό της σε «μεταρρυθμιστές» και σε «κρατιστές». «Δεν έχω αντιμετωπίσει τους δύο περίπου μήνες που είμαι εδώ καμία δυσκολία ως προς την στάση των άλλων Υπουργών και γενικότερα του κυβερνητικού μηχανισμού. Η στήριξη του Πρωθυπουργού είναι απόλυτη. Φυσικά, όλα τα θέματα πρέπει να συζητούνται, όλα πρέπει να διυλίζονται προκειμένου να καταλήγουμε σε σωστές αποφάσεις και έγκαιρες αποφάσεις, αλλά δεν υπάρχει κανένα περιθώριο υστερόβουλων σχεδιασμών, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο προσωπικών στρατηγικών. Και νομίζω ότι αυτά είναι τόσο προφανή πια που μόνον ως αδράνεια επικοινωνιακή μπορώ να χαρακτηρίσω άλλου τύπου σχόλια», είπε.
Την ώρα που η σύγκρουση κυβέρνησης και ΝΔ εκτείνεται σε όλες σχεδόν τις πτυχές της οικονομικής πολιτικής-είναι ενδεικτικό το θέμα των εγγυήσεων- τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και η αντιπροεδρία της κυβέρνησης, προσπαθούν να αποτρέψουν τον εφιάλτη των νέων μέτρων. Ο κ. Βενιζέλος επιβεβαίωσε ότι θα συζητήσει με την τρόικα τις επιπτώσεις της ύφεσης στους στόχους του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του μνημονίου, καθώς όπως είπε πρόκειται για προγνώσεις που δεν έχει κάνει η Ελλάδα μονομερώς αλλά και επειδή θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν και παράμετροι πανευρωπαϊκές και διεθνείς. «Δεν πρέπει να πάρουμε νέα μέτρα, ο κόσμος δεν αντέχει νέα μέτρα αλλά εφαρμόζοντας όσα έχουν ήδη ψηφιστεί μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών.
Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου με τις συσκέψεις που πραγματοποίησε τη Δευτέρα σηματοδότησε την επιμονή της κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις και στις διαρθρωτικές αλλαγές. Η πρώτη αφορούσε τις διαδικασίες εφαρμογής της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στη δημόσια διοίκηση και στην εκπαίδευση και συμμετείχαν οι κ.κ. Στ. Λαμπρινίδης, Π. Γερουλάνος, η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου και ο κ. Π. Τζωρτζάκης.
Ο Πρωθυπουργός είχε κατ΄ ιδίαν συνομιλία με την υπουργό Παιδείας, η οποία τον ενημέρωσε για τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής που κατέθεσε στο νομοσχέδιο. Όπως έγινε γνωστό ο κ. Παπανδρέου επέλεξε να μιλήσει και ο ίδιος κατά την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ολομέλεια της Βουλής, μεταδίδοντας ένα σαφές στίγμα στήριξης των μεταρρυθμίσεων. Η ομιλία του θεωρείται βέβαιο ότι θα ρίξει το βάρος της στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας όπου διατυπώνονται ενστάσεις για συγκεκριμένα άρθρα του νομοσχεδίου.
Στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου πραγματοποίησε σύσκεψη με στενούς συνεργάτες του αλλά και με τον σύμβουλο του κ. Γ. Γληνό, ο οποίος αποτελεί σύνδεσμο με την ομάδα των εμπειρογνωμόνων που θα συνδράμει την Ελλάδα σε θέματα πάταξης της φοροδιαφυγής και ταχύτερης κατανομής του ΕΣΠΑ. Μαζί με το κλιμάκιο της τρόικας, θα έρθει και ο πρώτος απεσταλμένος της ομάδας αυτής προκειμένου να έχει κάποιες προπαρασκευαστικές συναντήσεις στην Αθήνα ενόψει της έλευσης του επικεφαλής της ομάδας κ. Χορστ Ραιχενμπαχ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου