Οι αγελαδοτρόφοι είναι από τους λίγους που βλέπουν
το εισόδημά τους να παίρνει την ανιούσα
Κι ο λόγος είναι απλός. Σε αντίστοιχη πορεία βρίσκονται κι οι τιμές του αγελαδινού γάλακτος στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή μάλλον προηγήθηκαν αυτές κι έτσι συμπαρέσυραν και τις αντίστοιχες ελληνικές. Πηγές της αγοράς αναφέρουν πως στο επόμενο διάστημα αναμένονται ανατιμήσεις στις τιμές των γαλακτοκομικών προιόντων, μετά από τη σημαντική άνοδο πουέχουν παρουσιάσει οι τιμές παραγωγού γάλακτος στις γαλακτοπαραγωγικές χώρες της Ευρώπης; και κυρίως στη Γερμανία.
Συγκεκριμένα μετά από μία μεγάλη περίοδο που οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία είχαν καταρρεύσει, με αποτέλεσμα να προκληθεί μεγάλη κοινωνική αναταραχή, οι τιμές από την άνοιξη του 2010 άρχισαν σιγά - σιγά να ανεβαίνουν και σήμερα κυμαίνονται από 30 ως και 32 λεπτά το κιλό του αγελαδινού γάλακτος. Η άνοδος των ευρωπαϊκών τιμών ανέκοψαν την πτώση των τιμών παραγωγού στην ελληνική αγορά και σ΄ορισμένες περιπτώσεις άρχισαν και να ανεβαίνουν, με αποτέλεσμα να έχουν διαμορφωθεί στα 40 με 42 λεπτά το κιλό. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ τον περασμένο Μάιο η μέση τιμή του αγελαδινού γάλακτος στην Ελλάδα ήταν περίπου 41 λεπτά το λίτρο, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2010 ήταν 37 λεπτά το λίτρο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η σχέση των ευρωπαϊκών με των αντίστοιχων ελληνικών τιμών είναι άμεση, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής γιαουρτιού παράγεται από εισαγόμενο γάλα. Οταν οι ευρωπαϊκές τιμές είναι χαμηλές πιέζονται οι έλληνες αγελαδοτρόφοι, μέσω των μεγάλων εισαγωγών είναι αναγκασμένοι να μειώσουν τις δικές τους τιμές - τουλάχιστον πιέζονται από τις γαλακτοβιομηχανίες. Και το αντίστροφο. Σ΄αυτή τη φάση οι τιμές είναι ανοδικές, κι οι ευρωπαϊκές κι οι ελληνικές. Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι αν αυτή η κατάσταση διατηρηθεί, οι εταιρείες δεν έχουν μεγάλα περιθώρια να απορροφήσουν τις αυξήσεις, με αποτέλεσμα να προχωρήσουν σε ανατιμήσεις.
Ετσι κι αλλιώς η αγορά τόσο του παστεριωμένου γάλακτος, όσο και του γιαουρτιού βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε μία μεγάλη πίεση τιμών. Και σαφής ένδειξη της αδυναμίας των γαλακτοκομικών επιχειρήσεων να απορροφήσουν τις επιβαρρύνσεις - προέρχονται είτε από την αύξηση της έμμεσης φορολογίας, όπως την αύξηση του συντελεστή του ΦΠΑ, είτε από άλλα κοστολογικά στοιχεία - αποτελεί το γεγονός ότι οι τιμές του παστεριωμένου γάλακτος έχουν αυξηθεί, μετά από μία περίοδο πτωτικής τάσης. Στην αγορά του γιαουρτιού τα πράγματα είναι διαφορετικά η αγορά επί χρόνια κινείται με βάση τις προσφορές - δύο συν ένα - αλλά αν η τιμή της πρώτης ύλης παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, είναι αμφίβολο αν οι χαμηλές τιμές θα διατηρηθούν.
Εν τω μεταξύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη στον κλάδο της κτηνοτροφίας αποτελεί το γεγονός ότι 65 αγελαδοτρόφοι - παραγωγοί αγελαδινού γάλακτος της Θεσσαλίας και της Πιερίας προχώρησαν στην ίδρυση του πρώτου στη χώρα μας συνεταιρισμού - Ομάδας Παραγωγών Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγής με την επωνυμία «ΘΕΣγάλα», με στόχο να διαπραγματευθούν την τιμή του γάλακτος στην πώληση του προς την γαλακτοβιομηχανία.
Ο Πρότυπος Συνεταιρισμός Παραγωγών - Αγελαδοτρόφων «ΘΕΣγάλα» δημιουργήθηκε, όπως επισημαίνεται σχετικά έχοντας «συναίσθηση των συνεχώς αυξανόμενων δυσκολιών στην αγορά γάλακτος, τις πιέσεις γύρω από την πτώση της τιμής και την αύξηση του κόστους παραγωγής και έχοντας ως κύριο γνώμονα τη διασφάλιση των συμφερόντων των μελών - παραγωγών».
Επειτα από συστηματικές και οργανωμένες προσπάθειες, η διοίκηση του «ΘΕΣγάλα» προχώρησε σε διαπραγματεύσεις με γαλακτοβιομηχανίες προκειμένου να απορροφηθεί το σύνολο της παραγωγής των μελών σε τιμές αντίστοιχες της ποιότητας της. Στο πλαίσιο των εταιρικών διαπραγματεύσεων με τις γαλακτοβιομηχανίες, η διοίκηση του συνεταιρισμού υποστηρίζεται από τεχνικούς και νομικούς συμβούλους και η κάθε συμφωνία συνοδεύεται από συμβόλαια που προστατεύουν τόσο το Συνεταιρισμό και τους παραγωγούς όσο και τις γαλακτοβιομηχανίες.
tovima
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου