Σάββατο, Αυγούστου 06, 2011

Ο άρχοντας των μαργαριταριών

Είναι Κινέζος, μυώδης, σαραντάρης, και όταν δεν οδηγεί τη Ferrari του προτιμά μια Maserati Quattroporte. Είναι το αφεντικό της Grace Pearls και τον τρέμει όλη η παγκόσμια βιομηχανία μαργαριταριών. Γιατί; Η εταιρεία του καλλιεργεί μαργαριτάρια εξαιρετικά καλής ποιότητας σε τιμές προσιτές για τη μέση εργαζόμενη γυναίκα.
Εδώ και δύο δεκαετίες η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός μαργαριταριών στον κόσμο. Μάλιστα, οι πωλήσεις των λευκών μαργαριταριών μισής ίντσας έχουν πέσει κατά 30% τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των πολύ καλής ποιότητας κινεζικών που καλλιεργούνται σε παλιές ρυζοφυτείες. Ακόμη και η εταιρεία που κυριαρχεί στην παραγωγή μαργαριταριών στην Ταϊτή (τα οποία θεωρούνται τα καλύτερα), η Robert Wan Tahiti, παραδέχεται πως ο ανταγωνισμός είναι πολύ σκληρός. Ενα κινεζικό λευκό μαργαριτάρι κοστίζει από 4 ως 8 δολάρια, όταν ένα παρόμοιο από την Ταϊτή φθάνει τα 25 με 35 δολάρια. Η μεγαλύτερη απειλή δε είναι ότι οι Κινέζοι χρησιμοποιούν πια νέες τεχνολογίες και καινοτομία προκειμένου να βελτιώνουν την ποιότητα. Για παράδειγμα, μια από τις πατέντες της Grace Pearls είναι ότι πρώτη καλλιέργησε όστρακα που βγάζουν χρωματιστά μαργαριτάρια.
Η βιομηχανία των μαργαριταριών δείχνει πως η κινεζική παραγωγή προσπαθεί να αποτινάξει από πάνω της τη ρετσινιά του «φτηνιάρικου». 
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...