Δευτέρα, Αυγούστου 01, 2011

Στο τραπέζι και νέα αύξηση φόρου ,...στα τσιγάρα...;

Μια πρόταση που έχει τεθεί επί τάπητος στο υπουργείο Οικονομικών για την αντιστάθμιση των απωλειών εσόδων αφορά τη νέα αύξηση του πάγιου φόρου στα τσιγάρα και την επιβολή φόρου στα χύμα τσιγάρα. Οι πωλήσεις χύμα τσιγάρων γνωρίζουν μεγάλη αύξηση έναντι των πακέτων και είναι αφορολόγητα.
Παρότι η πώληση τσιγάρων χύμα απαγορεύεται από τον νόμο (προβλέπεται και αυστηρό πρόστιμο), εντούτοις η τάση αυξάνεται συνεχώς. Σύμφωνα με περιπτερούχους, πολλοί καταναλωτές κυρίως σε υποβαθμισμένες περιοχές, για λόγους οικονομίας - και με πρόσχημα συχνά ότι θέλουν να το «κόψουν» αφού η πώλησή τους είναι παράνομη - ζητούν από τον περιπτερά δύο ή τρία τσιγάρα από ένα πακέτο. Η τιμή που τους τα χρεώνει είναι συνήθως 20 λεπτά το ένα. Εκτιμήσεις της αγοράς θέλουν οι πωλήσεις των χύμα τσιγάρων να αυξάνονται με ρυθμό 30%-40%, όταν σε πολλές μάρκες έχουμε μείωση 10%.
Από την άλλη, αύξηση στον πάγιο φόρο των πακέτων σημαίνει αύξηση του φόρου στα φθηνά τσιγάρα και μείωση του φόρου στα ακριβά. Τα έσοδα για το κράτος θα είναι αρκετά, καθώς πλησιάζουν το 40% του συνολικού όγκου πωλήσεων τσιγάρων, από 26% πέρυσι. Σημειωτέον ότι σήμερα η μέση φορολογία στα τσιγάρα ανέρχεται στο 83,7% επί της μέσης σταθμισμένης τιμής της αγοράς (που είναι τα 3,13 ευρώ το πακέτο). Οι προτάσεις που επεξεργάζεται αυτή την περίοδο το οικονομικό επιτελείο θα τεθούν στο πλαίσιο του εθνικού διαλόγου για την αναμόρφωση του Φορολογικού που αρχίζει την ερχόμενη Δευτέρα, με στόχο την κατάθεση νομοσχεδίου τον Οκτώβριο. Αναμένεται πως θα υιοθετηθούν και μειώσεις φόρων στις μεταβιβάσεις ακινήτων ώστε να τονωθεί και αυτή η αγορά, που έχει πληγεί καταλυτικά από την κρίση. 
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...