Παρασκευή, Αυγούστου 19, 2011

Κακό σημάδι: Η ΕΚΤ δανείζει δολάρια!


Χθες δημοσίευμα των Financial Times έκανε αναφορά
σε ενέργεια της EKT να δανείσει σε τράπεζα της Ευρωζώνης δολάρια
για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο, κίνηση που φανερώνει τα σοβαρά προβλήματα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της περιφέρειας.
Ένας μόνο πλειοδότης δανείστηκε 500 εκατ. δολάρια για μία εβδομάδα, όπως αποκάλυψε η ΕΚΤ, αξιοποιώντας έναν μηχανισμό που κατά κανόνα παρέμεινε ανενεργός τον τελευταίο χρόνο.
Σε συντονισμό με την αμερικανική Federal Reserve, η ΕΚΤ πρόσφερε αρχικά δολάρια σε τράπεζες της ευρωζώνης στα τέλη του 2007. Το πρόγραμμα ενεργοποιήθηκε ξανά μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers στα τέλη του 2008 και ακόμα μία φορά πέρυσι τον Μάιο, όταν κλιμακώθηκε περισσότερο η κρίση χρεών.
Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες, αλλά από τις φήμες επιβεβαιώνεται ότι τουλάχιστον μία τράπεζα συνάντησε δυσκολίες να εξασφαλίσει σε δολάρια τα κεφάλαια που ζήτησε.
Από μόνη της η χρήση του μηχανισμού δεν δείχνει δραματικά επίπεδα πιέσεων στις αγορές δανεισμού, σημειώνουν αναλυτές. Προστίθεται όμως σε άλλες ενδείξεις ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες αγωνίζονται να βρουν πρόσβαση σε μορφές δανεισμού που δεν χρησιμοποιούσαν τα δύο τελευταία χρόνια.
Η ΕΚΤ πρόσφερε στις τράπεζες όση δολαριακή ρευστότητα χρειάζονταν χθες, αλλά με επιτόκιο 1,1%.
Το εβδομαδιαίο Libor του δολαρίου, που οι αναλυτές δηλώνουν ότι δεν είναι ακριβώς αντίστοιχο, αλλά το καλύτερο διαθέσιμο, χθες κινούνταν στο 0,18%.
Τα 500 εκατ. δολάρια που τραβήχτηκαν ήταν αρκετά υψηλότερα από τα 70 εκατ. δολ. που είχε πιστώσει ο μηχανισμός τον Φεβρουάριο.
Πάντως, αυτό το μέγεθος είναι μικρό σε σχέση με τα έως 10 δισ. δολ. που πιστώθηκαν σε μία εβδομάδα το Μάιο 2010.
Στο μεταξύ σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα διαμορφώνονται οι overnight καταθέσεις στην ΕΚΤ, καθώς χθες «έφτασαν» στην κεντρική τράπεζα 90,5 δισ. ευρώ, έναντι 82,1 δισ. ευρώ μια μέρα νωρίτερα
Στα 107 εκατ. ευρώ μειώθηκε η ζήτηση για overnight δανεισμό από την EKT, από 212 εκατ. ευρώ την προηγούμενη ημέρα.
Σημειώνεται ότι στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας (12/8 συγκεκριμένα), οι overnight καταθέσεις στην κεντρική τράπεζα διαμορφώνονταν στα 67 δισ. ευρώ, ενώ η ζήτηση για overnight δανεισμό διαμορφώνονταν στα 207 εκατ. ευρώ.
newscode

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...