Το πρωί της 25ης Ιουλίου, τα τυχερά μάτια των παρατηρητών στην παραλία Σεκανίων είδαν τα ίχνη των
πρώτων νεογέννητων θαλάσσιων χελωνών για το 2011 να έχουν πάρει την πορεία τους προς την θάλασσα. Πέντε νεοσσοί, μετά από την επιτυχή εκκόλαψη των φωλιών των θαλάσσιων χελωνών καρέτα-καρέτα, που βρίσκουν ασφαλές καταφύγιο στον κόλπο του Λαγανά της Ζακύνθου, πήραν τον δρόμο προς την Μεσόγειο, ακολουθώντας την σωστή πορεία.
Μάρτυρες του ταξιδιού τους, τα μέλη του συλλόγου Αρχέλων, του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, της WWF και του Mom φρόντισαν να μην αποπροσανατολιστούν τα μικρά χελωνάκια. Απαραίτητη προϋπόθεση για να πάρουν τον δρόμο προς την Μεσόγειο είναι η απουσία φωτισμού κοντά στην παραλία, καθώς το φως μπερδεύει τους νεοσσούς με αποτέλεσμα να ακολουθούν λανθασμένη διαδρομή προς βέβαιο θάνατο από αφυδάτωση.
Ωστόσο, τα πέντε πρώτα χελωνάκια του φετινού καλοκαιριού στην Ζάκυνθο μετά από 49 ημέρες εκκόλαψης, ακολούθησαν την σωστή πορεία από την ένατη φωλιά που καταγράφηκε φέτος στην αμμουδιά της παραλίας Σεκανίων, ακολούθησαν το φως των αστεριών και κατέληξαν στα νερά του Ιονίου για να ξεκινήσουν την θαλάσσια ζωή τους.
Σύμφωνα με τον σύλλογο Αρχέλων, κάθε χρόνο εκατοντάδες χελωνάκια ξεκινούν αυτό το ταξίδι, με σκοπό να επιστρέψουν στον τόπο της γέννησής τους μετά από 25 περίπου χρόνια για να συνεχιστεί ο κύκλος της ζωής. Ωστόσο, μόνο μία στις χίλιες χελώνες υπολογίζεται πως κατορθώνει να επιβιώσει και να επιστρέψει, γι’ αυτό και η προστασία τους κρίνεται επιβεβλημένη.
Όπως αναφέρει ο σύλλογος Αρχέλων στο σχετικό δελτίο τύπου, η θαλάσσια χελώνα συνυπήρχε κάποτε με τους δεινοσαύρους και κατοικούσε σε θάλασσες και ωκεανούς πολύ πριν ο άνθρωπος εμφανιστεί στη γη. Σήμερα δυστυχώς η ύπαρξη της απειλείται σοβαρά σε κάθε γωνιά του πλανήτη, λόγω της υποβάθμισης των παραλίων ωοτοκίας αλλά και των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι ενήλικες χελώνες στη θάλασσα που συνήθως σχετίζονται με ανθρώπινες δραστηριότητες (όπως η πρόσκρουση με ταχύπλοα σκάφη, η εμπλοκή σε αλιευτικά εργαλεία, η ρύπανση κ.α.).
Μάθετε περισσότερα για την προστασία της μεσογειακής χελώνας και για την παρουσία τους στο νησί της Ζακύνθου, στην ιστοσελίδα του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου της Ζακύνθου.
Πηγή: Αρχέλων
in2life
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου