Πέμπτη, Αυγούστου 04, 2011

Ήμερος λύκος

Προϊστορικός σκύλος στη Σιβηρία «βρισκόταν

στα πρώτα στάδια εξημέρωσης»

Το ρύγχος του ζώου ήταν κοντό όπως του σκύλου, τα δόντια του όμως ήταν μεγάλα σαν του λύκου (Πηγή: N.Ovodov et al./PLoS ONE)
Το ρύγχος του ζώου ήταν κοντό όπως του σκύλου, τα δόντια του όμως ήταν μεγάλα σαν του λύκου (Πηγή: N.Ovodov et al./PLoS ONE) 
Κάτι ανάμεσα σε άγριο λύκο και εξημερωμένο σκύλο, ένα παράξενο πλάσμα είχε αρχίσει να κάνει παρέα με τους ανθρώπους πριν από 33.000 χρόνια, δείχνει ένα απολιθωμένο κρανίο που ανακαλύφθηκε στα Αλταϊκά Όρη της Σιβηρίας.

Το κρανίο βρέθηκε σε εξαιρετικά καλή κατάσταση σε μια ορεινή σπηλιά κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με τη Μογγολία και το Καζακστάν, αναφέρει διεθνής ομάδα αρχαιολόγων και παλαιοντολόγων στην ηλεκτρονική επιθεώρηση PLoS ONE.

Το ρύγχος του ζώου ήταν παρόμοιο με το ρύγχος των πλήρως εξημερωμένων σκύλων που ζούσαν στη Γροιλανδία πριν από 1.000 χρόνια, ωστόσο τα δυσανάλογα μεγάλα δόντια του παραπέμπουν σε δείγματα από άγριους ευρωπαϊκούς λύκους 31.000 ετών.

Το γεγονός ότι τα ανατομικά χαρακτηριστικά του ζώου βρίσκονται ανάμεσα στον λύκο και τον σκύλο υποδεικνύει ότι επρόκειτο για σκύλο στα αρχικά στάδια της εξημέρωσης, αναφέρει στο BBC η Δρ Σούζαν Κρόκφορντ της καναδικής εταιρείας Pacific Identifications, η οποία ειδικεύεται στις αναλύσεις οστών και συνεργάστηκε στη μελέτη με Ρώσους και Βρετανούς ειδικούς.

Ο σημερινός κατοικίδιος σκύλος, με την επιστημονική ονομασία Canis lupus familiaris, είναι υποείδος του γκρι λύκου (Canis lupus) και μπορεί να διασταυρωθεί με οποιονδήποτε λύκο.

Προηγούμενες αρχαιολογικές και γενετικές μελέτες υποδεικνύουν ότι ο γκρίζος λύκος εξημερώθηκε στην Ασία πριν από περίπου 15.000 χρόνια και έκτοτε κατέκτησε όλο τον κόσμο ακολουθώντας τις ανθρώπινες μετακινήσεις.

Οι επιστήμονες εικάζουν ότι οι λύκοι άρχισαν κάποια στιγμή να ακολουθούν τους ανθρώπους αναζητώντας υπολείμματα τροφής. Τα δύο είδη δεν αποκλείεται να άρχισαν κάποια στιγμή να συνεργάζονται στο κυνήγι και τελικά ανέπτυξαν μια φιλία που έκτοτε γίνεται όλο και στενότερη -η επιλεκτική διασταύρωση των λιγότερο επιθετικών λύκων οδήγησε στις δεκάδες φιλικές ράτσες που γνωρίζουμε σήμερα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πάντως, οι ερευνητές θεωρούν ότι ο «σκύλος» της Σιβηρίας πιθανότατα δεν είναι άμεσος πρόγονος των σημερινών σκύλων.

Το παράξενο πλάσμα έζησε λίγο πριν την κορύφωση της τελευταίας εποχής των παγετώνων, όταν το δριμύ ψύχος μείωσε τη διαθέσιμη τροφή και ανάγκασε τους ανθρώπους να γίνουν νομάδες. Σύμφωνα με την Δρ Κρόκφορντ, η κλιματική μεταβολή χώρισε προσωρινά τον άνθρωπο από τον λύκο και καθυστέρησε την εμφάνιση του καλύτερου φίλου μας για ακόμα 20.000 χρόνια.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...