Πέμπτη, Αυγούστου 11, 2011

Ολοταχώς σε 5ετή επέκταση του roll over, πριν καν …ξεκινήσει!


Για πολύ μετά το 2019, που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός
του roll over του ελλληνιικού χρέους, πάει, τελικώς, η αναδιάρθρωση.
Ούτε καν το σενάριο του 2020, φαίνεται ικανό για να καλύψει τους στόχους της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, που «κυκλοφορούν» στους διαδρόμους του υπουργείου Οικονομικών, τελικώς, στο σχεδιασμό της αναδιάρθρωσης θα μπουν τα ομόλογα που λήγουν από σήμερα έως και το …2024.
Δηλαδή, αμέσως – αμέσως, έχουμε να κάνουμε με μια 5ετή επέκταση του μέτρου, καθώς, μόνο έτσι εκτιμάται ότι μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος της συμμετοχής του 90% των τίτλων που κυκλοφορούν εντός κι εκτός Ελλάδας, για να στεφθεί με επιτυχία το εγχείρημα.
Αλλιώς, τα ποσοστά τα οποία διασφαλίζονται είναι της τάξης του 60% και του 70%, ενώ για το αρχικό 2019 δεν φαίνεται να ξεπερνά καν το 50%. Το θέμα ωστόσο είναι αν και οι ομολογιούχοι θα δεχθούν να εντάξουν στο εγχείρημα ομόλογα του 2024.
Το πιθανότερο είναι πως ναι, εφόσον λάβουν τα απαραίτητα ανταλλάγματα. Τα οποία, όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, θα έχουν να κάνουν κυρίως με τα επιτόκια και τις αποδόσεις που θα διασφαλίσουν. Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχουν αρχίσει να δουλεύουν πάνω σε αυτό το σενάριο, το οποίο αρχικά «ακούγονταν» ακραίο, αλλά πλέον δείχνει να είναι περισσότερο ρεαλιστικό από ποτέ.
Μάλιστα, από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) δηλώνουν έτοιμοι να αναλάβουν δράση, ανά πάσα στιγμή κι απ ό,τι φαίνεται θα χρειασθεί να το κάνουν άμεσα. Το βιβλίο προσφορών αναμένεται ότι θα ανοίξει αρχές Σεπτεμβρίου, σε κάθε περίπτωση, ενώ η όλη διαδικασία θα διαρκέσει περίπου δύο εβδομάδες.
Γ.Μ
newscode

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...