Τρίτη, Ιουλίου 26, 2011

Μεταφυσική.........: Ο καταραμένος "little bastard" του James Dean

Το 2005 του μουσείο ιστορικών αυτοκινήτων στο Illinois προσέφερε ένα εκατομμύριο δολάρια για την καταραμένη 550 Spyder του James Dean, η οποία εξαφανίστηκε μυστηριωδώς το 1960
Το 2005 του μουσείο ιστορικών αυτοκινήτων στο Illinois προσέφερε ένα εκατομμύριο δολάρια για την καταραμένη 550 Spyder του James Dean, η οποία εξαφανίστηκε μυστηριωδώς το 1960

Πάντα υπάρχει ένας καλός λόγος για να ασχοληθεί κανείς με μια Porsche. Τις περισσότερες φορές η είδηση για την παραγωγή ενός νέου μοντέλου από την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία αρκεί για να γεμίσει πρωτοσέλιδα και να τονώσει το φιλολογικό -και μη- ενδιαφέρον των πιστών οπαδών της.

Αυτή τη φορά βέβαια, η αποκάλυψη ότι η γερμανική φίρμα σκοπεύει να αναβιώσει τη θρυλική 550 Spyder, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα.

Όχι μόνο γιατί η πληροφορία προέρχεται από την ίδια την Porsche και συγκεκριμένα από τον Matthias Mueller, Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, αλλά γιατί το συγκεκριμένο μοντέλο συνδέεται με μία από τις πιο παράξενες ιστορίες της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας.

Το 1955 η καθυστέρηση στην παράδοση μίας Lotus Mk X οδηγεί τον James Dean στη λύση "ανάγκης" μιας Porsche 550 Spyder. Με σκοπό να συμμετάσχει σε αγώνες ταχύτητας στην Καλιφόρνια το συγκεκριμένο αυτοκίνητο σύντομα δέχεται τις απαραίτητες τροποποιήσεις.

Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζει ο αριθμός "130" που τοποθετήθηκε στο καπό και τις πόρτες, οι κόκκινες λωρίδες του πίσω τμήματος και φυσικά το προσωνύμιο "little bastard" που πολύ γρήγορα βρήκε τη θέση του στις μεταλλικές επιφάνειες της ασημί Porsche.

"Θα είσαι νεκρός μέχρι την επόμενη εβδομάδα". Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του ηθοποιού Alec Guinness μόλις αντίκρισε το εκθαμβωτικό roadster, προβλέποντας έστω και άθελά του την τραγική κατάληξη του James Dean.

Επτά ημέρες αργότερα τη ζηλευτή καριέρα του James Dean, ενός από τα μεγαλύτερα σύμβολα της εποχής, διέκοψε μία ταπεινή και πολύ μεγαλύτερων διαστάσεων μπερλίνα.

H μετωπική σύγκρουση της Porsche 550 Spyder με το Ford Tudor στοίχισε τη ζωή του James Dean και προκάλεσε τον σοβαρό τραυματισμό του συνοδηγού και μηχανικού του, Rolf Wuetherich. Δύο ώρες νωρίτερα ο νεαρός ηθοποιός είχε εντοπισθεί από την τροχαία να οδηγεί με υπερβολική ταχύτητα.

Μία σειρά συμπτώσεων, ωστόσο, που ακολούθησαν το ατυχές περιστατικό ήταν αυτές που έκαναν πολλούς να χαρακτηρίσουν το συγκεκριμένο αυτοκίνητο ως "καταραμένο".

Η κατεστραμμένη 550 Spyder αγοράστηκε έναντι 2.500 δολαρίων από τον George Barris κατά τη μεταφορά της όμως "γλίστρησε" από το trailer, τραυματίζοντας στο πόδι έναν μηχανικό.

Στη συνέχεια ο Barris πούλησε ορισμένα από τα μηχανικά μέρη του αυτοκινήτου που είχαν μείνει ανέπαφα μετά τη σύγκρουση. Ο κινητήρας βρέθηκε στα "χέρια" ενός γιατρού από το Bervely Hills, του Troy McHenry.

Τοποθετώντας τον στη δική του Porsche o Τroy McHenry χάνει τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα.
Ανάλογη ήταν και η τύχη του William Eschrid, ο οποίος απέκτησε το σύστημα μετάδοσης της "καταραμένης" 550 Spyder λίγο πριν τραυματιστεί σοβαρά όταν το αυτοκίνητό του ανετράπη.

Ακόμη και δύο ελαστικά, τα οποία δεν είχαν υποστεί κάποια ιδιαίτερη φθορά από τo δυστύχημα του James Dean, φαίνεται πως προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα σε έναν άσημο Νεο-Υορκέζο, όταν έσκασαν ταυτόχρονα.

Η παράξενη τροπή των πραγμάτων και οι δύο προσπάθειες κλοπής του αυτοκινήτου που τελικώς κατέληξαν στον τραυματισμό (από αιχμηρά μέταλλα του αμαξώματος) των υποψήφιων… ιδιοκτητών της 550 Spyder, οδήγησαν τον George Barris στην απόφαση να κρατήσει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας ότι είχε απομείνει από τo αστραφτερό τετράτροχο.

Την τελευταία στιγμή, ωστόσο, ο Barris μεταπείστηκε επιτρέποντας στις αρχές της Καλιφόρνια να αξιοποιήσουν τον "little bastard", επιδεικνύοντας τις συνέπειες της υπερβολικής ταχύτητας σε σχολικές εγκαταστάσεις της πολιτείας.

Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, πάντως, η συγκεκριμένη 550 Spyder πρωταγωνίστησε σε δύο αξιοπερίεργα περιστατικά. Αρχικώς στον χώρο στάθμευσης που τη φιλοξενούσε ξέσπασε φωτιά, ενώ σε σχολείο της Καλιφόρνια κατέληξε στα πόδια ενός μαθητή τραυματίζοντάς τον.

Το τελευταίο καταγεγραμμένο ατύχημα με τη συμμετοχή τoυ "little bastard" προκλήθηκε όταν οι ιμάντες που τον συγκρατούσαν κατά τη μεταφορά του, έσπασαν βάζοντας τέλος στην περιοδεία του.

Το 1960 οι αρχές της πολιτείας αποφάσισαν να επιστρέψουν την ασημί Porsche στον ιδιοκτήτη της, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ καθώς η 550 Spyder εξαφανίστηκε μυστηριωδώς.

Από τότε μέχρι και σήμερα η... τύχη της αγνοείται, ενώ ούτε το ένα εκ. δολάρια που πρόσφερε το μουσείο του Illinois, 50 χρόνια μετά το θάνατο του James Dean, αποδείχθηκε αρκετό ώστε να αποκαλυφθεί το σημείο στο οποίο… κρύβεται.
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...