Παρασκευή, Ιουλίου 01, 2011

Το αλκοόλ καταστρέφει τους νέους

Σύμφωνα με αμερικάνικη έρευνα

Τραγικό το συμπέρασμα της έρευνας του Πανεπιστημίου του Cincinnati, στις ΗΠΑ, στην οποία οι επιστήμονες κατέληξαν πως όσον αφορά τους εφήβους, το αλκοόλ μπορεί να είναι καταστροφικό. 
Ειδικά η άμετρη κατανάλωσή του, μπορεί να επιφέρει βλάβες στον εγκέφαλο, αλλά και «λεπταίνει» την περιοχή του εγκεφάλου, που έχει να κάνει με την συγκέντρωση.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλή τον Tim McQueeny πήρε υψηλής ευκρίνειας απεικονίσεις του εγκεφάλου, νέων μεταξύ18 και 25, οι οποίοι έπιναν τακτικά.
Πρώτο συμπέρασμα είναι πως οι άντρες έπιναν περισσότερο, πέντε ποτήρια μέσο όρο, ενώ οι γυναίκες λιγότερο, με τέσσερα ποτήρια. 
Το πιο τραγικό όμως είναι πως η κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με την αραίωση του φλοιού τμήματος του εγκεφάλου, που σχετίζεται με την ικανότητα της συγκέντρωσης και τη λήψη αποφάσεων.
Ακόμη αυτός ο φλοιός είναι υπεύθυνος για την επεξεργασίας των συναισθημάτων και των ερεθισμάτων που δέχεται ένας άνθρωπος. Ειδικά η βλάβη του τελευταίου μπορεί να οδηγήσει κάποιον σε παράλογες συμπεριφορές.


Ο κ. McQueeny  ανέφερε πως, «έχουμε αποδεικτικά στοιχεία ότι η κατάχρηση αλκοόλ σχετίζεται με τη φραγή συγκεκριμένων διόδων του εγκεφάλου και με τον νευρώνα μηνυμάτων 
Το αλκοόλ μπορεί να είναι νευροτοξικό, στα νευρικά κύτταρα και όπως είναι γνωστό, ο εγκέφαλος αναπτύσσεται ακόμα στην ηλικία των είκοσι, άρα το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει και προβλήματα στην ανάπτυξη του εγκεφάλου».

Μια άλλη σχετική έκθεση, από το Ινστιτούτο Μελετών για το Αλκοόλ στη Βρετανία, αποκάλυψε πως το 59% των Βρετανών νεαρών είχαν σκοπό κατά την έξοδό τους, μόνο τη μέθη και όχι τη διασκέδαση. 
Στις ΗΠΑ, το Εθνικό Ινστιτούτο για την κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών, ανέφερε πως το 42% των Αμερικανών, ηλικίας μεταξύ 18 και 25, έχουν εμπλακεί σε ευκαιριακή άμετρη κατανάλωση οινοπνεύματος.

Ο κ. McQueeny πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα της κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να μη φαίνεται στη νεαρή ηλικία, αλλά τα αρνητικά αποτελέσματα θα κάνουν σίγουρα την εμφάνισή τους στο μέλλον και τα πράγματα θα είναι μη αναστρέψιμα. 
Τα ευρήματα τηε έρευνας θα δημοσιευτούν στην 34η ετήσια συνεδρίαση της Εταιρείας Έρευνας για τον αλκοολισμό στην Ατλάντα, αυτήν την εβδομάδα.
proto thema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...