Τρίτη, Ιουλίου 26, 2011

Η ψησταριά «κρύβει» κινδύνους....!!!

Το ψήσιμο στα κάρβουνα αποτελεί μέρος της καλοκαιρινής διασκέδασης του Έλληνα, αλλά το να αποφεύγει κανείς τους κινδύνους που κρύβονται πίσω από αυτή την παρεΐστικη συνήθεια, πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό μέλημα.

Αν και ακούγεται «τραβηγμένο», το μαγείρεμα σε ψησταριά μπορεί να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση, αλλά και να συμβάλει στην ανάπτυξη ορισμένων τύπων καρκίνου!

Τα παραπάνω συμβαίνουν γιατί, στην πρώτη περίπτωση το κρέας δεν είναι καλά ψημένο (έχει ακόμα αίμα), ενώ στην δεύτερη αντιθέτως, έχει παραψηθεί… καρβουνιάσει. 


Όμως, όλα αυτά δεν πρέπει να αποτελέσουν την αιτία ώστε να διακοπεί αυτή η νόστιμη κατά τα άλλα συνήθεια. Υπάρχουν μερικοί κανόνες, που αν ακολουθηθούν, μπορούν να εξασφαλίσουν ένα ασφαλές, υγειές και νοστιμότατο αποτέλεσμα.

- Η ψησταριά πρέπει να είναι πάντα καθαρή και να μην υπάρχουν παλιότερα υπολείμματα λιπών.

- Δεν πρέπει να γίνεται χρήση πετρελαίου για το άναμμα της φωτιάς. Μόνο κάρβουνα που προέρχονται από ξύλο και όχι άλλο υλικό. Οτιδήποτε άλλο μπορεί να είναι καρκινογόνο.

- Εκτός από την καθαρή ψησταριά, οι κανόνες υγιεινής πρέπει να ακολουθούνται και για τον ψήστη αλλά και τους «βοηθούς» του. Καθαρά χέρια λοιπόν, αλλά και εργαλεία.

- Είναι καλό να αποφεύγεται η τοποθέτηση διαφορετικών ειδών (κόκκινου κρέατος, κοτόπουλου, ψαριού, λαχανικών) στο ίδιο σημείο της σχάρας. Ο διαχωρισμός της σε τομείς, έχει πιο υγιεινό αποτέλεσμα.

- Το μαρινάρισμα (π.χ. λαδολέμονο πριν το ψήσιμο) αποτελεί μια πολύ καλή λύση, γιατί βοηθάει τις περισσότερες φορές να προστατευθεί το τρόφιμο από το κάψιμο - καρβούνιασμα. 

- Απαγορεύεται να μπαίνει πουλερικό ή κόκκινο κρέας από την κατάψυξη κατευθείαν επάνω στη σχάρα. Πρώτα πρέπει να ξεπαγώσουν. Ελλοχεύει ο κίνδυνος δηλητηρίασης.

- Τα μικρότερα κομμάτια του κρέατος ή του κοτόπουλου, βοηθούν έτσι ώστε να ψηθεί όλο το τρόφιμο, σε βάθος. Τα μεγαλύτερα και πιο χοντρά κομμάτια μπορεί στο εσωτερικό τους να είναι εντελώς άψητα, ακόμα και όταν η εξωτερική τους επιφάνεια είναι καλοψημένη.

- Εκτός από τη αποφυγή απανθράκωσης του κρέατος, που το αποτέλεσμά του περιέχει τρείς δυνητικά καρκινογόνες χημικές ουσίες, καλή θα ήταν και η απομάκρυνση του ορατού λίπους, αφού και αυτό προκαλεί αρνητικές συνέπειες στην υγεία.

- Τέλος -για το καλό όλων- είναι απαραίτητο να σβήσει εντελώς η φωτιά της ψησταριάς, γιατί μπορεί να γίνει η αιτία ακόμα και μιας μεγάλης πυρκαγιάς, ιδιαίτερα εάν βρίσκεται στην εξοχή.
capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...