|
Αγώνας δρόμου στις Βρυξέλλες, προκειμένου να προετοιμαστούν οι προτάσεις για το δεύτερο πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, οι οποίες θα παρουσιαστούν στους Ευρωπαίους ηγέτες στις 21 Ιουλίου.
Το «θρίλερ» με την ημερομηνία διεξαγωγής έκτακτης Συνόδου Κορυφής έλαβε χθες τέλος με ανακοίνωση του προέδρου της Ε.Ε., Χέρμαν βαν Ρομπέι στην ιστοσελίδα του στο twitter. «Αποφάσισα να συγκαλέσω σύνοδο των ηγετών των χωρών-μελών της ευρωζώνης στις 21 Ιουλίου, στις 12:00 στις Βρυξέλλες (13:00 ώρα Ελλάδας)» ανέφερε ο Χέρμαν βαν Ρομπάι στην ιστοσελίδα του στο twitter.
Στην ατζέντα των συνομιλιών θα τεθούν η δημοσιονομική σταθερότητα της ευρωζώνης στο σύνολό της και η μελλοντική χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.
Η ανακοίνωση ήρθε μετά την ώρα που κορυφώνονται οι πιέσεις στους Ευρωπαίους ηγέτες για γρήγορες και πιο τολμηρές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, που πλέον απειλεί την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, την Ιταλία.
Έτσι, πρώτη προτεραιότητα είναι να καθοριστούν οι όροι για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Μέχρι στιγμής οι συζητήσεις με τους ιδιώτες επενδυτές δεν έχουν καταλήξει σε καμία πρόταση για τους όρους.
Ωστόσο, το Βερολίνο έχει θέσει ως προϋπόθεση για την σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής τον καθορισμό των τεχνικών λεπτομερειών. Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, η Γερμανία επιδιώκει να επωμιστούν μέρος του βάρους του δεύτερου πακέτου και οι ιδιώτες που θα φτάνει μέχρι τα 30 δισ. ευρώ.
Τις εντατικές προετοιμασίες που θα βρίσκονται σε εξέλιξη μέχρι τις 21 Ιουλίου επιβεβαίωσε με δηλώσεις του και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, Μάρτιν Κότχαους. Μετά το τελευταίο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup, οι διαβουλεύσεις της ομάδας εργασίας που επεξεργάζεται τις προτάσεις, πραγματοποιούνται σε εντατικούς ρυθμούς σημείωσε ο Μάρτιν Κότχαους και υπογράμμισε ότι στο νέο πακέτο θα συμπεριλαμβάνεται η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
Ρεν: «Κανείς δεν διαθέτει μαγικό ραβδί, αλλά θα φτάσουμε σε λύση»
«Έχουν πέσει στο τραπέζι, επιλογές που δραστηριοποιούν και τους ιδιώτες. Πρέπει, όμως, να είμαστε βέβαιοι ότι οι τρόποι και μέθοδοι που θα υιοθετηθούν δεν θα προκαλέσουν κάποια αρνητική αντίδραση» είπε σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων Όλι Ρεν.
«Η επαναγορά του ελληνικού χρέους είναι μια επιλογή. Και στηρίζεται από την διεθνή τραπεζική κοινότητα που εκπροσωπείται από το International Institute of Finance. Αλλά υπάρχουν και άλλες δυνατότητες. Κανείς, δυστυχώς, δεν διαθέτει μαγικό ραβδί. Κάθε επιλογή έχει τα υπέρ και τα κατά της και αυτό εξηγεί για ποιο λόγο η συζήτηση είναι τόσο έντονη. Αλλά θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε λύση» κατέληξε ο Όλι Ρεν.
Αναφορικά με τη δυνατότητα αγοράς των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, ο Ευρωπαίος επίτροπος υπογράμμισε ότι «αξιολογούμε διάφορες δυνατότητες. Η επιμήκυνση της λήξης του δανείου είναι ένας τρόπος για να μειωθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κράτη που βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Η αναθεώρηση της πολιτικής για τα επιτόκια που ασκεί το EFSF είναι μια άλλη δυνατότητα, η οποία μελετάται. Η διεύρυνση των μέσων που μπορεί να χρησιμοποιήσει το Ταμείο για να παρέμβει στις αγορές είναι μια παράμετρος που επίσης εξετάζεται. Η Επιτροπή, από την αρχή της κρίσης, έχει ζητήσει να μπορεί να έχει στην διάθεσή της όσα περισσότερα μέσα παρέμβασης γίνεται. Τώρα φαίνεται πως δημιουργείται η αναγκαία συναίνεση».
source: www.real.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου