Δευτέρα, Ιουλίου 25, 2011

Οι κότες νιώθουν τον πόνο του άλλου. Τέλος τα χάπια.....!



Οι κότες αισθάνονται τον πόνο του άλλου, σύμφωνα με νέα μελέτη η οποία θεωρείται σημαντική σε ό,τι αφορά την καλή μεταχείριση τόσο των πτηνών που χρησιμοποιούνται σε πειράματα όσο και εκείνων που εκτρέφονται σε πτηνοτροφικές μονάδες για εμπορικούς σκοπούς.


Η συναισθηματική ταύτιση, η οποία πιστευόταν ότι αποτελεί αποκλειστικώς ανθρώπινο χαρακτηριστικό, μεταφράζεται σε βαθιά επικοινωνία με τον άλλον μέσω της κατανόησης των συναισθημάτων του. Ουσιαστικώς τα συναισθήματα ενός ατόμου «αντικατοπτρίζονται» στα άτομα που το περιβάλλουν με αποτέλεσμα να μοιράζονται κοινές συναισθηματικές εμπειρίες, είτε αυτές αφορούν χαρά, είτε λύπη είτε άγχος.
  • Η μελέτη του …πόνου
Η νέα μελέτη, η οποία διεξήχθη από ειδικούς της Σχολής Κτηνιατρικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ της Βρετανίας έδειξε ότι οι κότες διαθέτουν τη θεμελιώδη ικανότητα να αισθάνονται τα συναισθήματα των διπλανών τους ή τουλάχιστον εκείνα των «τέκνων» τους.
Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, τα οποία δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση «Proceedings of the Royal Society B», οι επιστήμονες διεξήγαγαν διαφορετικά πειράματα σε κότες και στα μικρά τους.
Για παράδειγμα ανακάτεψαν τα φτερά των μικρών ρίχνοντάς τους αέρα, κάτι που τους προκάλεσε στρες. Το στρες που ένιωσαν τα κοτοπουλάκια αντικατοπτρίστηκε στις μητέρες τους, όπως φάνηκε μέσα από την ανάλυση διαφορετικών παραμέτρων: ο καρδιακός ρυθμός των ενηλίκων θηλυκών αυξήθηκε, η θερμοκρασία των οφθαλμών τους η οποία αποτελεί δείκτη στρες ανέβηκε και οι κότες βρίσκονταν σε συνεχή εγρήγορση. Παράλληλα οι μητέρες άρχισαν να βγάζουν έντονους ήχους – κακαρίσματα που απευθύνονταν προς τα μικρά τους.
«Ανακαλύψαμε ότι οι ενήλικες κότες διαθέτουν κάποιες από τις βασικές ιδιότητες της συναισθηματικής ταύτισης, της ικανότητας να μοιράζεται κάποιος τα συναισθήματά του. Τα ευρήματά αυτά συνδέονται άμεσα με την καλή μεταχείριση των πτηνών».ανέφερε ο Τζο Εντγκαρ, ερευνητής που συμμετείχε στη μελέτη, προσθέτοντας ότι σήμερα στα πτηνοτροφεία τα κοτόπουλα βιώνουν πόνο και στρες «είτε εξαιτίας των συνθηκών διαβίωσης είτε εξαιτίας του υψηλού ποσοστού καταγμάτων ή διαταραχών των οστών που εμφανίζουν».
Πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...