Τρίτη, Ιουλίου 26, 2011

"Αγγελοι των σκουπιδιών"

Κινητοποίηση μέσω facebook για τον καθαρισμό της Νάπολι
Κάθε μέρα, είναι εξαναγκασμένη να περνά το ίδιο μαρτύριο. Για να πάει από το σπίτι της στο κέντρο της Νάπολι η 27χρονη Εμιλιάνα Πελόνι πρέπει να διασχίσει βουνά σκουπιδιών, μερικά από τους 2.300 τόνους που έχουν πνίξει την ιταλική πόλη και αναδίδουν αφόρητη δυσοσμία. Ωσπου αποφάσισε να αναλάβει δράση: έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στους Ναπολιτάνους και τους έπεισε να πιάσουν σκούπα και φαράσι και να πέσουν με τα μούτρα στη δουλειά.
Ετσι απλά συγκροτήθηκε το σώμα των «αγγέλων των σκουπιδιών», όπως τους βάφτισαν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Εμποροι, φοιτητές, επιστήμονες, νοικοκυρές, ακόμη και συνταξιούχοι έχουν συνασπιστεί στον ιερό σκοπό της καθαριότητας της μεγαλούπολης του ιταλικού Νότου. Στην πλειονότητά τους ωστόσο πρόκειται για νέους ανθρώπους, οι οποίοι ανανεώνουν το ραντεβού τους μέσω facebook κάθε δέκα ημέρες σε πλατείες και κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Το πρώτο δόθηκε στην πλατεία Μπελίνι, όπου οι εθελοντές εργάστηκαν με κέφι προκειμένου να γίνει ξανά ανθρώπινη για τους περίοικους: μάζεψαν έως και το τελευταίο σκουπίδι, ασβέστωσαν τους λερωμένους τοίχους και φύτεψαν λουλούδια. Την περασμένη Κυριακή σειρά είχαν οι πλατείες Ματεότι και Σάντα Μαρία λα Νουόβα. Οι «άγγελοι των σκουπιδιών» δούλεψαν ακάματα χωρίς να λογαριάσουν την αφόρητη ζέστη. Καθάρισαν τα σκαλιά του τοπικού ταχυδρομείου, ξερίζωσαν τα αγριόχορτα, μάζεψαν τα άδεια μπουκάλια, μετέφεραν τις σακούλες των σκουπιδιών κοντά στους κάδους.
Οταν δεν καθαρίζουν, διοργανώνουν ανοιχτές δημόσιες συζητήσεις προκειμένου να λάβουν από κοινού αποφάσεις και να ετοιμάσουν ένα σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος, που έχει τις ρίζες του στο οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά των πολιτικών. «Οι πολίτες της Νάπολι πρέπει να υπερασπιστούν την περιφέρειά τους και να γίνουν ξανά κύριοι της περιοχής. Η κρίση των σκουπιδιών οφείλεται στους διεφθαρμένους πολιτικούς και την εμπλοκή της Καμόρα (τοπική Μαφία)», τονίζει η Πελόνι. Για τον λόγο αυτό μάλιστα, προχώρησαν στον αποκλεισμό του κτιρίου όπου στεγάζονται οι νέοι αποτεφρωτήρες ώστε να μην τους χρησιμοποιήσει η Καμόρα, όπως έχει ουκ ολίγες φορές πράξει στο παρελθόν, για προσωπικό όφελος και εις βάρος της υγείας των Ναπολιτάνων.
Μπροστά σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση, ολοένα και περισσότεροι πολίτες επισκέπτονται τη σελίδα της Πελόνι - www.fanpage.it/cleanap - και αποφασίζουν να γίνουν ενεργά μέλη. Την προσπάθειά τους στηρίζει από την πρώτη μέρα και ο νέος κεντροαριστερός δήμαρχος της πόλης Λουίτζι ντε Ματζίστρις, ο οποίος προεκλογικά είχε υποσχεθεί άμεση λύση.
Βέβαια η Πελόνι δεν έχει ψευδαισθήσεις ότι χάρη μόνο στη δική της πρωτοβουλία θα ξεπεραστεί η κρίση των απορριμμάτων. «Δεν διαθέτω το μαγικό ραβδί», παραδέχεται. Κατά την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή, η ιταλική κυβέρνηση δεν κατάφερε να καταλήξει κάπου, κυρίως λόγω των αντιρρήσεων που προβάλλει σε όλες τις προτάσεις η Λέγκα του Βορρά. 

Επιμέλεια: Μάρω Βακαλοπούλου

 tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...