Η Ρωσία θα επιδιώξει την εξασφάλιση του δικαιώματος προτεραιότητας πάνω στα ανιχνευμένα ωκεάνια κοιτάσματα στον Ατλαντικό ωκεανό.
Τη σχετική δήλωση έκανε στη " Φωνή της Ρωσίας" ο Διευθυντής της Πολικής Θαλάσσιας Αποστολής Γεωλογικής Ανίχνευσης Βλαντίμιρ Κριούκοφ μετά την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου ερευνών των κοιτασμάτων ορυκτών στο βυθό του Ατλαντικού ωκεανού.
Το ρωσικό επιστημονικό πλοίο «Προφέσορας Λογκατσόφ» πραγματοποιεί ανίχνευση των κοιτασμάτων χαλκού, τσίγκου, χρυσού και αργύρου στην περιοχή της 13ης μοίρας βόρειου πλάτους στη ράχη του Κεντρικού Ατλαντικού.
Πρόκειται για πολύ πλούσια κοιτάσματα, παρόμοια των οποίων δεν υπάρχουν στη ξηρά. Τα τελευταία 5-7 χρόνια οι Ρώσοι θαλάσσιοι γεωλόγοι ανακάλυψαν πολλά τέτοια εδάφη στον Ατλαντικό ωκεανό. Ως αποτέλεσμα η Ρωσία, έχοντας προτεραιότητα στην ανακάλυψη αυτών των ορυκτών, επιδιώκει μέσω του ΟΗΕ νομική εξασφάλιση του δικαιώματος εκμετάλλευσής τους, δήλωσε ο Βλαντίμιρ Κριούκοφ:
- Στα τέλη του έτους η Ρωσία υπόβαλε επίσημη αίτηση στην Επιτροπή Θαλάσσιου Βυθού του ΟΗΕ για την ανίχνευση και την αναζήτηση κοιτασμάτων ορυκτών σουλφιδίου. Αυτές τις μέρες στην Ιαμαϊκή η Επιτροπή συζητεί τη ρωσική αίτηση. Η στάση τους προς εμάς είναι καλοπροαίρετη. Αν εγκριθεί η αίτηση, η Ρωσία θα πάρει το οικόπεδό της για περαιτέρω έργα, τα οποία προβλέπονται στη διάρκεια 15 χρόνων.
Σε βάθος περίπου 4 χλμ. στο βυθό του Ατλαντικού οι Ρώσοι ειδικοί έχουν ήδη ανακαλύψει μερικά εξαιρετικά πλούσια κοιτάσματα. Στην πρόγνωση γίνεται λόγος για πάνω από 13 εκατ. τόνους πολύτιμων και σπάνιων μετάλλων. Για τους υποθαλάσσιους πλούτους εκδηλώνουν μεγάλο ενδιαφέρον αποστολές γεωλογικής ανίχνευσης πολλών χώρων, υπογράμμισε ο Βλαντίμιρ Κριούκοφ:
- Η Κίνα έκανε παρόμοια αίτηση. Η Γαλλία, η Γερμανία και η Αγγλία εκτελούν έργα αναζήτησης τέτοιων μεταλλευμάτων. Αυτές οι πρώτες ύλες ανήκουν σε ένα από τα πολλά υποσχόμενα είδη.
Είναι προφανές ότι οι έρευνες έχουν γεωπολιτικό χαρακτήρα, γι΄αυτό χρειάζονται και κοινοί, συμφωνημένοι κανονισμοί συμπεριφοράς στη θάλασσα. Τη θέση της Ρωσίας για την ανάπτυξη της συνεργασίας σ΄ αυτά τα θέματα επιβεβαίωσε προ ημερών ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ:
- Οποιοδήποτε πρόβλημα στην περιοχή μπορεί να επιλυθεί με ειρηνικά μέσα. Και κανένα πρόβλημα δεν απαιτεί στρατιωτική παρουσία ούτε κάποιας χώρας, ούτε οργανισμού, που δεν έχει σχέση με την περιοχή. Η αρκτική πεντάδα - Ρωσία, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Νορβηγία, Δανία – μπορούν να εξασφαλίσουν πολύ καλά την ελευθερία και την ασφάλεια διακίνησης των πλοίων. Είμαστε ανοικτοί για συνεργασία με τις άλλες χώρες, όμως στη βάση κανονισμών, καθορισμένων από την «αρκτική πεντάδα».
Η Φωνή της Ρωσίας
source: www.newscode.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου