Παρασκευή, Ιουλίου 15, 2011

Παράλια Πιερίας: Βουτιές στην σκιά του Ολύμπου



του Γιώργου Κόκουβα
Χρυσές αμμουδιές, διάφανα νερά, γραφικά λιμανάκια, αρχαίες πόλεις, βυζαντινά ίχνη, «θεϊκά» βουνά και υδροβιότοποι. Το καλοκαιρινό «κοκτέιλ» που προσφέρουν τα παράλια της Πιερίας γίνεται ακόμη πιο δελεαστικό, αν λάβουμε υπόψη πως είναι εύκολα προσβάσιμα χωρίς… ακτοπλοϊκές περιπέτειες και έχουν κάτι για όλους: Εκδρομές για φυσιολάτρες και ιστοριοδίφες, ήρεμα και low budget καταφύγια για οικογενειακές διακοπές, ακτές για «εραστές» του γυμνισμού, του camping, του καλού φαγητού και της νυχτερινής διασκέδασης.

Σε απόσταση «βολής» από κάθε μεριά της χώρας, το outsider των καλοκαιρινών προορισμών που μέχρι τώρα στηριζόταν στα θαλασσινά ένστικτα των ντόπιων και των οργανωμένων τουριστικών γκρουπ από την ανατολική Ευρώπη, καλεί όλα τα «θύματα του καύσωνα» της ηπειρωτικής Ελλάδας να ανακαλύψουν εκ νέου τα κρυμμένα ατού της περιοχής.

Βόρεια παράλια
Ο Αλιάκμονας συναντά το Αιγαίο, οι Γαλάζιες Σημαίες κυματίζουν πάνω από πανάρχαια απομεινάρια και τα γραφικά λιμανάκια μυρίζουν φρέσκο ψάρι. Με άλλα λόγια, στην βόρεια πλευρά της Πιερίας κρύβεται η παραθαλάσσια φυσιολατρία του Νομού.

*Μεθώνη: Δίπλα από τις όμορφες παραλίες της περιοχής συναντάμε το Δέλτα του ποταμού Αλιάκμονα, ο οποίος σχηματίζει στις εκβολές του έναν εντυπωσιακό υδροβιότοπο. Ξεναγηθείτε στην περιοχή του δέλτα και του έλους ξεκινώντας από το θεματικό περίπτερο που θα βρείτε στον οικισμό της Νέας Αγαθούπολης.

*Μακρύγιαλος: Θέλετε βουτιές σε οργανωμένη πλαζ και δροσερά κοκτέιλ σε beach bars; Επιλέξτε την κεντρική παραλία του Μακρύγιαλου με την χρυσή άμμο. Θέλετε μοναχική ηλιοθεραπεία και παραθαλάσσιο… διαλογισμό; Η γραφική απομονωμένη παραλία του Άη-Γιάννη λίγο πιο βόρεια είναι αυτό που ψάχνετε. Μετά τις βουτιές, αφιερώστε λίγο από τον χρόνο σας στην επίσκεψη του νεολιθικού οικισμού που χρονολογείται από την 5η χιλιετία προ Χριστού και στην γευστική επιδρομή στα ταβερνάκια της περιοχής, όπου θα δοκιμάσετε πεντανόστιμα μύδια, καθώς ο Μακρύγιαλος φιλοξενεί την μεγαλύτερη και πιο οργανωμένη καλλιέργειά τους στην Ελλάδα.

*Πύδνα: Ενδείκνυται για τα μπάνια των… μοναχικών τύπων στην παραλία της θέσης «Κούτσουρο». Πολύ κοντά θα βρείτε τα ερείπια της αρχαίας Πύδνας και το σωζόμενο βυζαντινό κάστρο, ενώ σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται η Αλυκή του Κίτρους όπου πραγματοποιείται εξόρυξη αλατιού, καθώς και σημαντικός υδροβιότοπος της λιμνοθάλασσας του Κίτρους κοντά στην γραφική μαρίνα με τα αραγμένα καραβάκια.

Παράλια Κεντρικής Πιερίας
Ιδανικό ορμητήριο για το εσωτερικό του Νομού και μόλις μερικά λεπτά από την πόλη της Κατερίνης, τα κεντρικά παράλια ενδείκνυνται για διασκέδαση και βουτιές σε οργανωμένες πλαζ στην σκιά του Ολύμπου.
source: www.in2life.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...