Τρίτη, Ιουλίου 26, 2011

Στην Κύπρο το 2ο φορτίο γεννητριών από την Ελλάδα

 

Το δεύτερο φορτίο γεννητριών από την Ελλάδα έφθασε τη Δευτέρα στο λιμάνι της Λεμεσού. Στην αποστολή περιλαμβάνονται συνολικά 13 εμπορευματοκιβώτια και η διαδικασία εκφόρτωσης έχει ήδη ξεκινήσει. 
Το υλικό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που παρέχεται από την ελληνική Δημοσία Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) ως μέρος της ελληνικής προσφοράς βοήθειας μετά την τραγωδία της 11ης Ιουλίου, θα φθάσει στην Κύπρο σε τέσσερις χωριστές αποστολές.
Η πρώτη αποστολή, που αποτελείτο από περίπου 40 εμπορευματοκιβώτια, έφθασε στην Κύπρο το Σάββατο.
Τα εμπορευματοκιβώτια εκφορτώθηκαν και επί του παρόντος έχουν αποθηκευθεί στον ειδικό χώρο του λιμένα πριν από την μεταφορά τους οδικώς στον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής του Βασιλικού. 
Το παρεχόμενο υλικό από την Ελλάδα περιλαμβάνει τις γεννήτριες και όλον τον απαιτούμενο βοηθητικό εξοπλισμό, όπως μετασχηματιστές, μονάδες πετρελαίου, μονάδες ψύξης, κ.λπ., αναμένεται δε ότι θα περιλαμβάνει συνολικά πάνω από 150 εμπορευματοκιβώτια.  Για τη μεταφορά τους στο Βασιλικό θα απαιτηθεί ένας ολόκληρος στόλος αρθρωτών φορτηγών. Μετά την εγκατάστασή του, ο εξοπλισμός από την Ελλάδα θα έχει ονομαστική απόδοση 70 MW.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγχρηματοδοτεί κατά 50% το κόστος μεταφοράς που ανέρχεται σε 1 εκατ. ευρώ. Εκπρόσωποι της Ομάδας Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ και της Πολιτικής Άμυνας της Κύπρου ήσαν παρόντες στο λιμάνι κατά την εκφόρτωση των πρώτων δύο αποστολών.
Στις 15 Αυγούστου αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία οι πρώτες ηλεκτρογεννήτριες, που έχουν σταλεί από τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) της Ελλάδας, όπως κοινοποιεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ).
Σε ανακοίνωσή της, η ΡΑΕΚ αναφέρει ότι «ήδη άρχισε η διαδικασία μεταφοράς των ηλεκτρογεννητριών σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό Βασιλικού».
Προσθέτει ότι η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) είναι σε άμεση επαφή με την ΔΕΗ, καθώς και με την εταιρεία που προμήθευσε τις ηλεκτρογεννήτριες ισχύος 70MW για τη σύναψη της σχετικής συμφωνίας και επιπλέον ότι ήδη έχουν αρχίσει από την ΑΗΚ οι εργασίες για την προετοιμασία της υποδομής, που χρειάζεται για τη σύνδεσή τους στο ηλεκτρικό σύστημα της Κύπρου.
in2life

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...