Δευτέρα, Ιουλίου 25, 2011

Φόρος έως και 15% στις καταθέσεις στο εξωτερικό

Τα κεφάλαια που «έφυγαν» στο εξωτερικό από το 2009 και μετά, μελετά να φορολογήσει η κυβέρνηση...
 
Φόρος έως και 15% στις καταθέσεις στο εξωτερικό
Με φόρο από 10 έως 15%  το οικονομικό επιτελείο σκέφτεται να φορολογήσει όσους έβγαλαν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό με το φόβο κατάρρευσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος λόγω της οικονομικής κρίσης. Το υπουργείο Οικονομικών συγκεντρώνει τις λίστες των καταθετών μετά την άρση του τραπεζικού απορρήτου για τους ελληνικούς λογαριασμούς στην Ελβετία.

Σύμφωνα με την πρόταση που εξετάζεται ο φόρος θα επιβληθεί
σε μεγαλοκαταθέτες που έβγαλαν στο εξωτερικό πάνω από 150.000 ευρώ και οι οποίοι είτε δεν δήλωσαν τους τόκους που εισέπραξαν είτε δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων τους. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», αν η πρόταση υλοποιηθεί κάποιος που έβγαλε στο εξωτερικό κεφάλαια ύψους 300.000 ευρώ, θα κληθεί να πληρώσει φόρο έως και 45.000 ευρώ! Σε άλλη περίπτωση θα γίνει εξονυχιστικός έλεγχος και θα πληρώσουν φόρους, πρόστιμα και προσαυξήσεις.


Από τις αρχές του 2010 η εκροή συναλλάγματος φτάνει τα 47 δις ευρώ, γεγονός που καθηλώνει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών και κατά συνέπεια (;) τη ρευστότητα στην ελληνική αγορά. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Να έρθουν εδώ τα χρήματα, είναι μια ευκαιρία τώρα» και ο αναπληρωτής υπουργός κ. Οικονόμου ανέφερε ότι το μη δηλωθέν εισόδημα από τόκους μπορεί να υποβληθεί σε συμπληρωματική δήλωση, χωρίς να υπάρχει ο φόβος της επιβολής προστίμου.


Από την άλλη πλευρά έχουν αυξηθεί οι καταθέτες στην Ελβετία που επιθυμούν να γνωστοποιήσουν τα στοιχεία τους στις ελληνικές αρχές. Οι γνωστοί καταθέτες φθάνουν τους 365 και οι ακαθάριστοι τόκοι που έλαβαν πέρυσι ήταν κάτω από 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Η εξήγηση που δίνουν οι ειδικοί είναι ότι είναι ότι οι μεγαλοκαταθέτες έχουν μεταφέρει τα χρήματά τους από λογαριασμούς φυσικών προσώπων σε λογαριασμούς νομικών προσώπων για να αποφύγουν την αύξηση της φορολόγησης από 20% σε 35%, που ισχύει από την 1η Ιουλίου 2011.


Τέλος είναι χαρακτηριστικό ότι και ο Κάρολος Παπούλιας στην ομιλία του για την 37η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας ανέφερε ότι πρέπει «να πληρώσουν τώρα οι μεγαλοφοροφυγάδες με βαρείς λογαριασμούς σε τράπεζες του εξωτερικού και το κομμάτι της αφορολόγητης μεσαίας τάξης».


Πηγή: «Τα Νέα»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...