Goldman Sachs: “Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να μπορεί να κυβερνά αποτελεσματικά”
Του Γιώργου Γ. Λιάρου
Η ΕΕ θα καλύψει τις αποπληρωμές των ελληνικών ομολόγων που ωριμάζουν έως και το 2012 και μετά θα αναζητηθεί εθελοντική επιμήκυνση των ελληνικών χρεογράφων. Αυτό τονίζει η Goldman Sachs τονίζοντας πως κρίσιμο στην παρούσα φάση είναι το πολιτικό ζήτημα.
«Είναι βασικό η ελληνική κυβέρνηση να διατηρεί την ικανότητα να ψηφίζει και να εφαρμόζει μέτρα που θα βοηθήσουν να ξεκλειδώσουν τα κονδύλια της ευρωπαϊκής βοήθειας και θα οικοδομήσει ένα επίπεδο εμπιστοσύνης στο οποίο θα είναι αντιληπτό διεθνώς πως η χώρα εξακολουθεί να εστιάζει μακροπρόθεσμα στη μείωση του ελλείμματος και στην προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Με την πάροδο του χρόνου μπορεί να υπάρξει χώρος για βελτίωση της δημοσιονομικής πολιτικής για την επίτευξη αποτελεσμάτων που να είναι λιγότερο επιβαρυντικά, για την ανάπτυξη. Ωστόσο, η γενική κατεύθυνση του συνδυασμού πολιτικών και η ικανότητα της κάθε ελληνικής διοίκησης για την εφαρμογή της είναι το κλειδί στην εξομάλυνση της τρέχουσας ανησυχίας και αστάθειας».
Οι άμεσες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι οι εξής τονίζει η Goldman:
-Από πιο πιεστικά ζητήματα είναι η κάλυψη του ελλείμματος χρηματοδότησης στην Ελλάδα με νέο πακέτο διάσωσης. Στο παρελθόν, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση έχει επαρκή ταμειακά διαθέσιμα για να διαρκέσει μέχρι την επόμενη πληρωμή του ΔΝΤ.
- Πέραν από τις αποπληρωμές παλιότερων ομολόγων η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα σε λειτουργία με πρωτεύον έλλειμμα μεγαλύτερο του 4% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση. Οι αρχές έχουν δεσμευτεί ότι θα γεφυρωθεί το χάσμα τα επόμενα δύο χρόνια με τα προσφάτως ανακοινωθέντα μετρά λιτότητας. Χωρίς όμως περαιτέρω προσαρμογές του προϋπολογισμού είναι δύσκολο να δούμε πώς θα μπορούσε να κλείσει το χάσμα. Κοινωνικές αναταραχές και πολιτική αστάθεια αυξάνουν τη δυσκολία για την επίτευξη αυτών των στόχων αυτή τη στιγμή.
- Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες του ΔΝΤ σχετικά με την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα δημιουργήσουν τις συνθήκες για ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Σε αυτό το πλαίσιο, και σε περίπτωση που αυτοί που χαράσσουν την ευρωπαϊκή πολιτική διαβεβαιώσουν το ΔΝΤ ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν χρηματοδότηση για την Ελλάδα και το 2012, τότε το ΔΝΤ έχει δηλώσει ότι θα είναι σε θέση να συνεχίσει την χορήγηση των κεφαλαίων.
Αυτό θα βοηθήσει να κερδηθεί χρόνος και θα δώσει χώρο τόσο για τις συζητήσεις της περεταίρω δημοσιονομικής προσαρμογής όσο και για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε μια αναχρηματοδοτική λύση σε εθελοντική βάση.
newscode.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου