Καθοριστική η σημερινή ημέρα για ......
το αύριο της Ελλάδας, επισημαίνουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης. Σχολιάζοντας τη σημερινή ψηφοφορία, ο Γιώργος Προβόπουλος χαρακτηρίζει έγκλημα την καταψήφιση του μεσοπρόθεσμου, ενώ ξένοι τραπεζίτες επισημαίνουν το ενδεχόμενο δεύτερης πιστωτικής κρίσης. Για το ενδεχόμενο άμεσης χρεοκοπίας, αναλυτές τονίζουν, ότι χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, έχουν συμφέρον από την ίδια την Ελλάδα, να την κρατήσουν στη ζωή.
BBC:
'H κρίση στην Ελλάδα: βουλευτές ψηφίζουν για το πακέτο λιτότητας". Το ειδησεογραφικό δίκτυο επισημαίνει ότι έφτασε η στιγμή της αλήθειας. "Τα συνδικάτα είναι οργισμένα με το πρόγραμμα λιτότητας της κυβέρνησης που θα επιβάλει φόρους σε εκείνους που παίρνουν τον κατώτατο μισθό, ενώ δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ποσοστό μέχρι και 80% των Ελλήνων αντιτίθενται στα μέτρα'.
"Η βία που είδαμε την Τρίτη, ήταν χειρότερη από τον Δεκέμβριο του 2008, όταν η Ελλάδα ήταν στις φλόγες μετά από τη δολοφονία του νεαρού αγοριού από έναν αστυνομικό, αναφέρει ο ανταποκριτής του ΒΒC.
Πρόκειται για πραγματική ντροπή, για τους απλούς ανθρώπους που θέλησαν να δείξουν τη σιωπηλή περιφρόνηση τους για αυτή την κυβέρνηση και τα μέτρα λιτότητας. Φαίνεται ότι η ψηφοφορία θα εγκρίνει το μεσοπρόθεσμο, αλλά δεν μπορώ να πω σήμερα ή αύριο ότι δεν θα υπάρξει βία, καθώς ο θυμό σε αυτή τη χώρα είναι μεγάλος".
Sky News:
Η Ελλάδα είναι στο έλεος μιας διήμερης γενικής απεργίας, με εκτενή επεισόδα στους δρόμους της Αθήνας, καθώς το κοινοβούλιο ετοιμάζεται να ψηφίσει για μια δέσμη μέτρων λιτότητας που θα ξεκλειδώσει την επόμενη δόση δανεισμού για να κρατήσει τη χώρα στη ζωή.
Δεν είναι μόνο η ελληνική οικονομία που βρίσκεται σε κίνδυνο. Εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, η αξιοπιστία του ευρώ θα τεθεί αμέσως υπό αμφισβήτηση. Πράγματι, ο ευρύτατος σκεπτικισμός είναι ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει το νέο δανεισμό, ενώ πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι άλλα ισχυρότερα μέλη της Ευρωζώνης, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, έχουν να κερδίσουν περισσότερο από την ίδια την Ελλάδα, παρατείνοντας την υπάρχουσα κατάσταση. Εάν η Ελλάδα καταρρεύσει, οι τράπεζες θα χάσουν δισεκατομμύρια και μια κρίση παρόμοια με το 2008 θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί.
Η Μιράντα Ξαφά, Ελληνίδα οικονομολόγος και πρώην μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δήλωσε στο Sky News ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β. "Σχέδιο Β είναι η χρεοκοπία και αυτό θα ήταν μια καταστροφή για την Ελλάδα, την Ευρωζώνη και το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα"."Πραγματικά δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, όσο οδυνηρά και αν είναι αυτά τα μέτρα."
Financial Times:
"Η Ελλάδα αντιμετωπίζει ψήφο "αυτοκτονίας", για τα μέτρα λιτότητας", σχολιάζει η βρετανική οικονομική εφημερίδα.
Η Ελλάδα θα διαπράξει "αυτοκτονία" αν το κοινοβούλιο αποτύχει να υποστηρίξει τα σαρωτικά μέτρα λιτότητας που αποσκοπούν στην αποτροπή μιας καταστροφικής χρεοκοπίας, σύμφωνα με τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας.
Η αυστηρή προειδοποίηση ήρθε από τον Γιώργο Προβόπουλο, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία ότι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει υποβαθμιστεί από τους πολιτικούς τους τελευταίους 18 μήνες, καθώς η χώρα ταλαντεύεται προς μια ενδεχόμενη στάση πληρωμών.
"Ποτέ δεν υπήρξε πραγματικά μια συζήτηση σε αυτή τη χώρα για το τι πήγε στραβά. Στην Πορτογαλία, η νέα κυβέρνηση επισήμανε ότι θα υπάρξει μια δύσκολη διετία. Δεν είχαμε αυτό το είδος της συζήτησης εδώ", είπε.
Και πρόσθεσε: «το Ελληνικό Κοινοβούλιο αν καταψηφίσει αυτό το πακέτο θα είναι ένα έγκλημα ."
Independent:
Tο πρώτο πείραμα στην Ελλάδα με τα λιτότητα και τις διασώσεις έχει αποτύχει, συμφωνούν οι περισσότεροι οικονομολόγοι , με τη χώρα να λειτουργεί ακόμα ένα πρωτογενές έλλειμμα, την ανεργία να αυξάνεται, το χρέος να διογκώνεται και την οικονομία να συρρικνώνεται.
Βετεράνοι παρατηρητές της ελληνικής πολιτικής σκηνής επισημάινουν ότι πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που προτείνονται από την ΕΕ και το ΔΝΤ δεν έχουν υλοποιηθεί και ότι ένας μεγάλος αριθμός φοροεισπράκτορων, ανωτέρων δημοσίων υπαλλήλων και δικαιούχων των κρατικών συμβάσεων παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανέπαφο.
Οι αγορές εξακολουθούν να είναι σε μεγάλο βαθμό πεπεισμένες ότι μια ελληνική χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη. Ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Sir Mervyn King, δήλωσε ότι "τα σχέδια έκτακτης ανάγκης ήταν αναγκαία", με τις προσδοκίες της αγοράς για μια ελληνική στάση πληρωμών να φτάνει το 80 τοις εκατό περίπου. Εκείνος υποστήριξε την άποψη ότι με τα πακέτα διάσωσης των ΕΕ-ΔΝΤ αγοράζουν χρόνο και δεν επιλύουν ριζικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ζώνη του ευρώ - η οποία είναι η κύρια εξαγωγική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.
Επιπλέον, ένας από τους ανώτερους τραπεζίτες της Ευρώπης, Josef Ackermann, διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, δήλωσε ότι η κρίση θα μπορούσε να επισκιάσει την αποτυχία της Lehmans το 2008, αυξάνοντας τους φόβους για μια δεύτερη πιστωτική κρίση και υποτροπή σε ύφεση. Είπε: "Αν η Ελλάδα παραμείνει μόνη της, η κρίση στην ευρωζώνη θα είναι αντιμετωπίσιμη, όμως, εάν άλλες χώρες ακολουθήσουν, η κρίση και οι συνέπειες θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτή της Lehman."
Guardian:
Η εφημερίδα αναφέρεται στις ταραχές στην Αθήνα , και παράλληλα σχολιάζει τη συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση της ελληνικής κρατικής περιουσίας στην ημερίδα του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στο Λονδίνο. "Έλληνες υπουργοί και αξιωματούχοι παρουσίασαν τα σχέδια των αποκρατικοποιήσεων για τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, τα ακίνητα που θα δημοπρατηθούν. "Ένα άρτια στελεχωμένο σχέδιο ιδιωτικοποίησης" , το περιέγραψε ο Γιώργος Χριστοδουλάκης, υπεύθυνος για τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα. Αλλά ακόμα και ο ίδιος παραδέχτηκε ότι ο χρόνος και τα έσοδα των 50 δισ. που εκτιμάται ότι θα αγγίξει η ιδιωτικοποίηση των περιουσιακών στοιχείων μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, είναι πιεστικό. "Κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί: Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να πουλήσει κανείς περιουσιακά στοιχεία;"
'Πολλά από τα χρήματα για τα περιουσιακά στοιχεία μας θα προέλθουν από την Κίνα, την Ινδία, τη Βραζιλία", δήλωσε ο Γιώργος Γουρδομιχάλης, Έλληνας εφοπλιστής. Επίσης, ένας private-equity επενδυτής του οποίου η εταιρεία έχει αγοράσει μια αλυσίδα ξενοδοχείων στην Ελλάδα, τόνισε. "Η ελληνική κυβέρνηση είναι ένας πρόθυμος πωλητής, αλλά ποιος θα ήταν πρόθυμος αγοραστής σε αυτές τις περιπτώσεις; Τι γίνεται με τη διαφθορά, τη γραφειοκρατία;"
Telegraph:
Στην ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και κυρίως στα βίαια επεισόδια ανάμεσα στους διαδηλωτές με την αστυνομία επικεντρώνεται η βρετανική εφημερίδα. "Οι διαδηλωτές συγκεντρώνονται στην Πλατεία Συντάγματος νωρίς την Τετάρτη για να αποκλείσουν το κτίριο του κοινοβουλίου, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την πρόσβαση στους νομοθέτες. Εκατοντάδες αστυνομικοί ντυμένοι έχουν παραταχθεί γύρω από το κτίριο, μπλοκάροντας τους δρόμους, αναμένοντας σήμερα να είναι άλλη μία ημέρα χαοτικής διαμαρτυρίας".
Αναστασία Καζαντζάκη
newscode
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου